Volgens Ali Erbaş, hoofd van het Turkse Presidium voor Godsdienstzaken (Diyanet), is het deïsme een valstrik bedacht om islamitische jongeren gradueel te doen bekeren tot een ander geloof.

‘Ik moet iets zeer belangrijk toelichten. Er zijn enkele concepten die de laatste tijd toenemen aan populariteit. Het concept atheïsme is alom gekend, maar deïsme minder en het is een zeer interessante valstrik. Waarschuw uw vrienden zodat ze hier niet intrappen’, zei Erbaş tijdens een toespraak voor studenten aan de universiteit van Uludağ op 1 november.

‘Aanhangers van het deïsme verkiezen ervoor om afstand te brengen tussen islamitische jongeren en de Islam. Ze zullen hen niet meteen trachten te bekeren tot een ander geloof’, zei Erbaş.

Volgens het deïsme heeft God het heelal gecreëerd, maar keurt hij georganiseerde religies niet goed. Het concept is in Turkije een onderwerp geworden van openbaar debat nadat, vermoedelijk, een aanzienlijk deel van de Turkse jongeren zich heeft bekeerd tot dit geloof.

‘We geloven dat de Turkse jeugd deze valstrik kan doorzien’, zei Erbaş.

Hurriyet

Waarom zoveel Turken hun geloof in de islam verliezen

Diyanet aan Syrische vluchtelingen: “Jullie zijn geen gasten meer”