De spanningen aan de Wit-Russische grens met Polen lopen hoog op. Daar zitten momenteel enkele duizenden migranten vast.

Polen bekritiseerde Turkije op dinsdag voor het handhaven van een open corridor tussen Istanbul en Minsk, en het helpen van Wit-Rusland om duizenden vluchtelingen naar haar grens met Polen te brengen.

“We zien dat [Turkse acties] volledig gesynchroniseerd zijn met Wit-Rusland en Rusland. Het stoort ons, we houden er niet van,” zei de Poolse premier Mateusz Morawiecki tijdens een parlementaire spoedzitting.

Morawiecki geeft meestal Wit-Rusland de schuld voor Polen’s vluchtelingencrisis, maar zegt dat het meesterbrein Moskou is. Maar in antwoord op een vraag, bekritiseerde hij ook Ankara voor het niet genoeg doen.

“Een maand of twee geleden leek Turkije nauw met ons te willen samenwerken,” voegde hij eraan toe.

“Onze hulp bij het blussen van de brand, onze hulp bij het promoten van de Turkse toeristenindustrie, bleek helaas een eenzijdige gunst te zijn. En dat bevalt ons niet. En we wijzen onze Turkse vrienden hierop.”

EU-functionarissen, met name Duitsers, verwijten de Turkse nationale luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines – die van Istanboel naar Minsk vliegt – en de Russische nationale luchtvaartmaatschappij Aeroflot, dat zij de doorreis van migranten en vluchtelingen door de vingers zien.

Turkish Airlines zei dinsdag in een verklaring dat de beschuldigingen dat het “een terrein voor illegaal immigratieverkeer” zou creëren, ongegrond waren.

“Onze maatschappij zorgt ervoor dat alle veiligheidsmaatregelen en gevoeligheden in samenwerking met de internationale autoriteiten worden nageleefd op al haar vluchten die worden uitgevoerd naar alle uithoeken van de wereld,” zei de maatschappij.

Turkish Airlines heeft ook zijn wekelijkse vluchten van Istanbul naar Minsk met ingang van 31 oktober teruggebracht van 14 naar 10, zo blijkt uit vluchtgegevens.

Wit-Rusland is een populaire bestemming voor Turkse toeristen, omdat er visumvrij reizen is tussen de twee landen.

Turkije en Polen versterkten hun betrekkingen in mei, met de ondertekening door Polen van een deal voor de aankoop van 24 Bayraktar TB2 bewapende drones van de particuliere Turkse drone magnaat Baykar.

Meer dan 2.000 mensen, met inbegrip van kinderen en vrouwen, voornamelijk uit landen in het Midden-Oosten, zitten al weken vast aan de Wit-Russische grens, in vriestemperaturen.

Op beelden is te zien dat mensenmassa’s hebben geprobeerd een met prikkeldraad afgezette grensafscheiding aan de Wit-Russische kant van de grens neer te halen, waarbij Poolse bewakers probeerden hen uiteen te drijven met traangas.

De leider van Wit-Rusland, Alexander Loekasjenko, ontkent dat zijn land mensen over de grens stuurt uit wraak voor EU-sancties.

Bron: Poolse media