De Russische president Vladimir Poetin heeft op vrijdag gezegd dat de Amerikaanse druk op Turkije inzake de aanschaffing van de Russische S-400 luchtverdedigingssystemen geen invloed zal uitoefenen op de levering aan Turkije.

Poetin zei op het Economisch Forum van Sint-Petersburg: “Voor zover ik president Recep Tayyip Erdoğan ken, weet ik dat het vrij moeilijk is om hem te overhalen door druk op hem uit te oefenen. Integendeel, dit zal Erdoğan net aanmoedigen, hij zal geen compromissen sluiten wanneer hij nationale belangen beschermt. “

Poetin heeft de VS bekritiseerd voor het vertragen van de levering van de F-35 gevechtsvliegtuigen aan Turkije. Poetin zei dat Turkije niet het eerste NAVO-lid is dat Russische defensiesystemen aankoopt.

Houding tegenover Turkije is oneerlijk

“Ik heb het moeilijk om de druk, die wordt gezet, te verklaren, een dergelijke houding tegenover Turkije is oneerlijk” zei Poetin.

Een Amerikaanse Senaatscommissie heeft donderdag een wetsvoorstel inzake defensie doorgevoerd. In dit wetsvoorstel worden maatregelen opgenomen om te voorkomen dat Turkije de F-35-jets kan aankopen.

Wijziging aan National Defense Acts

De wijziging aan de National Defense Authorization Act (NDAA), door de Democratische senator Jeanne Shaheen en de Republikeinse senator Thom Tillis, zou Turkije uit het F-35-programma laten verwijderen, dit vanwege de Turkse aanhouding van de Amerikaanse burger Andrew Brunson, aldus het kantoor van Shaheen.

Overeenkomst van Turkije met Rusland

In het wetsvoorstel werd ook de overeenkomst van Turkije met Rusland besproken inzake de aankoop van de luchtdoelraketten voor de S-400. De S-400 is een geavanceerd luchtafweersysteem dat zowel intercontinentale raketten als gevechtsvliegtuigen en drones uit de lucht kan schieten

Deal met Rusland opblazen

Als antwoord op de Amerikaanse Senaatswet, zei het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken dat deze recentste Amerikaanse politieke zet bedoeld was om Turkije te overtuigen zijn deal omtrent het S-400-defensiesysteem met Rusland te laten varen.

Amerikaanse pastoor

Alsook de Amerikaanse pastoor Brunson vrij te laten, die in Turkije wordt vervolgd wegens beschuldigingen van terreur door zijn banden met de PKK en de Gülenistische terreurorganisatie (FETÖ).

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei woensdag op Capitol Hill dat hij nog geen beslissing heeft genomen in verband met de levering van F-35 gevechtsvliegtuigen aan Turkije.

Sabah

B.L.J.