De konvooi van de voorzitter van de grootste oppositiepartij, Kemal Kilicdaroglu, zat donderdag vast in een gewapend conflict tussen verdachten en de politie in de noordoostelijke provincie Artvin. Minister van Binnenlandse Zaken Efkan Ala zei dat de aanval werd uitgevoerd door PKK-terroristen en dat veiligheidsmachten antiterreuroperaties zijn begonnen in de regio.

Hij zei dat helikopters zijn gezonden naar de plaats van de gebeurtenissen. Ala zei ook dat het niet uitmaakt wie de terroristen tot doel hadden en dat het een aanval was op de gehele bevolking. Hij verklaarde nog dat 3 soldaten gewond zijn geraakt in de aanval waar de konvooi bij betrokken was. Een van de soldaten verkeert in kritieke toestand.

https://www.youtube.com/watch?v=LmKo3kDEnXc

 

De CHP-delegatie en voorzitter Kilicdaroglu zijn ongedeerd volgens berichtgevingen. Kilicdaroglu sprak kort in uitgezonden telefoongesprek dat het goed gaat met hem en zijn delegatie en dat ze veilig zijn. De voorzitter moest initieel in zijn voertuig blijven als veiligheidsmaatregel tegen dreigingen,  waarna hij overgeplaatst werd naar een veilige locatie met gepantserde voertuigen.

Raketaanval verijdeld

Volgens CHP-bronnen was de konvooi niet direct aangevallen maar zaten ze onderweg  vast tussen conflicten.Wat later zei de gouverneur van de provincie Artvin, Muhterem Ince, dat de conflicten gebeurden nadat veiligheidsmachten een raketaanval op de konvooi verijdelden. Volgens berichtgevingen beantwoordden de wachten van Kilicdaroglu op het vuur. Militaire helikopters werden naar verluid verzocht voor het gebied. Donderdag vroeg arriveerde Kilicdaroglu met het vliegtuig aan in de provincie Kars en kwam aan in het Savsat-district van Artvin met zijn konvooi om openingsceremonies bij te wonen. De politie zoekt nog steeds naar de daders van de aanval.

President Erdogan belde met CHP voorzitter Kilicdaroglu om zijn medeleven te betuigen en om informatie te vragen over het incident. Vicepremier Numan Kurtulmus veroordeelde de aanval.

Sabah