De Verenigde Staten spoorden de Syrische Koerden sterk aan om terug naar de oostelijke oevers van de Eufraatrivier te keren als ze steun willen blijven krijgen van Washington. “We hebben het zeer duidelijk gemaakt dat ze terug moeten keren over de Eufraat. Ze zullen onder geen enkele omstandigheden Amerikaanse steun krijgen als ze zich daar niet aan houden”, zei Amerikaans vicepresident Joe Biden op een persconferentie met premier Binali Yildirim in de Turkse hoofdstad op 24 augustus.

Biden is de hoogste Amerikaanse functionaris die Turkije bezocht sinds de couppoging van 15 juli. Hij bezocht het Turks parlement dat gebombardeerd werd door de putschisten en waarna hij deelnaam aan een bijeenkomst met premier Yildirim en president Erdogan. De 2 partijen hebben de problematiek aangekaart met betrekking tot de bezorgdheid van Turkije inzake de PYD, de grootste bondgenoot van de V.S. op Syrische grond, die een grotere territoriale invloed wilt aan de westelijke oever van de Eufraat.

YPG en PKK zijn hetzelfde

Yildirim maakte langs zijn kant duidelijk dat Turkije en de V.S. tot een akkoord zijn gekomen dat de PYD en haar gewapende tak, de YPG, terug moet keren naar het oosten van de rivier na de succesvolle operatie om IS te zuiveren van Manbij. Hij riep de V.S. ook op om haar steun aan de YPG te herzien om een groter gevaar te voorkomen. Hij herhaalde ook dat de PYD en terreurgroep PKK hetzelfde zijn.

“We hebben een akkoord met de V.S. over de gebeurtenissen in Syrië, namelijk dat de PYD de Eufraat niet mag oversteken of handelen ten westen van de Eufraat. We hebben dit aangekaart in onze meeting en de V.S. zijn akkoord. De PYG zal dus geen aanwezigheid hebben ten westen van de Eufraat. We weten dat de PYD samenwerkt met de PKK”, zei Yildirim.

Hurriyet