Het doel van de operatie in Syrië is om IS te zuiveren van de zuidelijke grens”, zei minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu op woensdag. De minister zei dat de terreurgroep het land tot doelwit heeft want Turkije “is een van de meest beslissende landen in de strijd tegen IS”.

De verklaringen van Cavusoglu kwamen op hetzelfde moment dat Turkse tanks de grens overstaken in Noord-Syrië als onderdeel van een operatie om de stad Jarablus te bevrijden van IS-terreur. Deze grondoperatie volgde na een reeks bombardementen op Noord-Syrië waarbij 81 doelwitten bijna 300 keer geraakt werden vanaf 04u00 woensdagochtend. Cavusoglu zei dat de Turkse strijdkrachten hun activiteiten zonder enige tussenpoos verderzetten en zei nog: “We werken samen met de coalitie inzake luchtsteun.

Dodelijke aanslag

Turkse functionarissen beschuldigen IS van de dodelijke aanslag zaterdag tijdens een huwelijksfeest in de zuidoostelijke provincie Gaziantep waarbij 54 mensen omkwamen. De anti-IS-operatie van woensdag, genaamd “Eufraatschild” beoogt de V.S.-geleide coalitie te steunen, de Turkse grensveiligheid te versterken door terroristische groeperingen te zuiveren en de territoriale integriteit van Syrië te behouden. Cavusoglu zei ook dat de YPG, de militaire tak van terreurgroep PYD, terug moet keren naar het oosten van de Eufraat en zei: “De V.S. steunen dit ook. Ik zeg dit zeer duidelijk, anders zullen wij alles doen wat nodig is”.

Vrije Syrisch Leger bereikt het door IS ingenomen Jarablus

Het Vrije Syrisch Leger bereikte woensdag de door IS ingenomen stad Jarablus als onderdeel van ‘Operatie Eufraatschild’ om IS-terroristen te zuiveren van de stad. Dat zeiden Turkse militaire bronnen. Volgens de bronnen die anoniem wensten te blijven, konden de strijdkrachten van het Vrije Syrisch Leger (VSL) de stad belegeren en binnendringen nabij de Turkse grens van het westen en het zuiden waarbij ze een school, een bakkerij, watertorens en basissen gebruikt door IS konden innemen.

Tr-IS1 (1)

Het VSL kon eerder al het door IS ingenomen dorpje Kaklijah, zo’n 3 km van de Turks-Syrische grens, heroveren. De bronnen zeiden nog dat IS constant gebombardeerd wordt door de Turkse strijdkrachten. De operatie is in lijn met het zelfverdedigingsrecht van Turkije vanwege internationale verdragen en een mandaat dat gegeven werd door het Turks parlement in 2014.

AA