De Yavuz Sultan Selimbrug, de derde brug van Istanbul die Europa met Azië verbindt, werd vrijdag geopend met een ceremonie waar president Recep Tayyip Erdogan en premier Binali Yildirim aan deelnamen. De brug die gebouwd werd in het noordelijke deel van de Bosporus, is genoemd naar de 16e eeuwse Yavuz Sultan Selim, de 9e Ottomaanse sultan en de 74e islamitische kalief. Onder zijn heerschappij werd het rijk een wereldmacht.

De ceremonie werd ook bijgewoond door de Bahreinse koning Hamad bin Isa al-Khalifa, Macedonisch president Gjorge Ivanov, president van Turks-Cyprus Mustafa Akinnci, Bulgaars premier Boyko Borisov en andere seniorfunctionarissen van Pakistan, Georgië en Servië. Premier Binali Yildirim zei in zijn toespraak op de ceremonie dat de brug niet enkel Turkije zal dienen maar ook de route die  overlapt met de historische Zijderoute die in China begon en in Londen eindigde. De Yavuz Sultan Selimbrug kostte bijna $3 miljard en is een belangrijk deel van de Noordelijke Marmara Snelweg.

Yavuz1

De brug werd in een recordperiode van 27 maanden afgewerkt, zo’n 9 maanden voor schema. Dat zei minister van Transport en Communicatie, Ahmet Arslan, tegen journalisten vorige week. Het project is de eerste van zijn soort dat op zo’n korte tijd klaar was. Volgens minister Arslan kan het misschien zelfs een wereldrecord verbreken.

Briljant werk van Turkse ingenieurs

Arslan wees erop dat het proces heel nauw opgevolgd werd door het Ministerie van Bossen en Waterzaken. Hij zei dat er bijna 300.000 bomen overgeplaatst werden naar andere locaties en dat er al 2,5 miljoen bomen in de plaatst werden geplant. Hij zei ook dat er dagelijks 10.000 bomen werden geplant en dat er nog 5,1 miljoen bomen geplant zullen worden langs de route. De minister verklaarde dat de projecten niet enkel werden verwezenlijkt met de hulp van bureaucraten en bedrijfseigenaars maar ook dankzij de bijdrages, de grote arbeid en het briljante werk van Turkse ingenieurs, technici en vele anderen.

Meer dan 6500 werkers en ingenieurs hebben ijverig gewerkt aan de constructie van de Yavuz Sultan Selimbrug. De totale lengte van de brug is 2164 meter, waarvan 1408 meter over de Bosporus hangt. Er zijn 8 snelwegbanen en 2 sporenbanen. Het is de grootste ophangbrug ter wereld met een spoorwegsysteem.

 

Sabah