Pierre Webó

Volgens Pierre Webó zal 8 december voor altijd een prominente datum blijven in de strijd tegen racisme in het voetbal.

“Er is nu een dag vóór 8 december, en een dag ná 8 december. Deze gebeurtenis zal niet worden vergeten”, zegt Webó in een interview.

De assistent-trainer van Istanbul Başakşehir stond eerder deze week tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Paris Saint-Germain opeens in het middelpunt van een racisme-schandaal.

“Ik wil helemaal niet in het middelpunt staan. Ik zou het vervelend vinden als mensen mij herinneren om dit voorval. Ik schaam me ervoor, eerlijk gezegd. De afgelopen dagen zijn de moeilijkste dagen uit mijn loopbaan geweest”, aldus de voormalig international van Kameroen.

De wedstrijd tussen PSG en Istanbul Başakşehir werd dinsdag na dertien minuten gestaakt omdat de Roemeense vierde official, Sebastian Coltescu, een racistische term gebruikt zou hebben gebruikt richting Webó toen hij boos reageerde op een beslissing van de scheidsrechter.

Coltescu zou Webó hebben aangewezen als “ala negru”: “de zwarte man”. Die woorden leidden tot boze reacties van de spelers, die niet meer verder wilden spelen.

“Het was een zware dag, een hele zware dag. Erg stressvol. Ik ben naar de dokter geweest. Hij heeft mee wat pillen gegeven om te kunnen slapen”, kijkt Webó terug.

De assistent-trainer van Istanbul Başakşehir is dankbaar voor de steun die hij heeft ontvangen sinds het voorval, vertelde hij bij aankomst in Istanbul.

“Ik zou graag Recep Tayyip Erdoğan willen bedanken. Hij was een van de eersten die me steunde op deze moeilijke dag.”

Als het aan de voorzitter van Istanbul Basaksehir ligt, krijgt de Roemeense vierde official een levenslange schorsing.

“Dit soort scheidsrechters zou levenslang moeten worden uitgesloten”, aldus Göksel Gümüsdag tegen de Turkse pers.

“Er moet een voorbeeld worden gesteld. 8 december zal de wereldgeschiedenis ingaan als een dag van verzet tegen racisme.”

Bron: NMB