EU-leiders kwamen samen in Brussel

De EU-leiders zijn het deze week eens geworden over uitbreiding van sancties tegen Turkije vanwege gasboringen in de Middellandse Zee. Griekenland en Cyprus, twee EU-lidstaten dringen al langer aan op maatregelen.

De EU-leiders hebben het licht op groen gezet voor de uitbreiding van de lijst van personen en organisaties die gesanctioneerd worden wegens de gasboringen in de Turkse zones.

Momenteel staan er twee functionarissen van de Turkse openbare gasmaatschappij op de lijst. Ze mogen de Europese Unie niet meer in en hun eventuele financiële tegoeden op Europees grondgebied worden geblokkeerd.

De moeizame en politiek gevoelige relatie van de EU met Turkije werd langdurig besproken op de top in Brussel. Turkije is officieel kandidaat-lidstaat van de EU, een NAVO-bondgenoot en een belangrijke partner in het beheersen van de vluchtelingen- en migrantenstromen.

Dat de Europese sancties van deze week mild zijn, ziet iedereen. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken beslisten dat meer Turkse individuen en bedrijven een inreisverbod krijgen. Ook hun tegoeden worden bevroren.

Het gaat over individuen en bedrijven die verantwoordelijk zijn voor booractiviteiten in de Turkse wateren van de Middellandse Zee. Vooral hoge ambtenaren van het Turkse staatsbedrijf Turkish Petroleum Corporation worden getroffen.

Turkije lijkt zich weinig aan te trekken van de Europese beslissing om strenger op te treden tegen de Turkse provocaties in de oostelijke Middellandse Zee.

Economische sancties

Van economische sancties, of een wapenembargo, is voorlopig ook geen sprake. De leiders vragen de Europese Commissie en de Europese diplomatieke dienst wel om tegen maart een rapport over de bredere relaties met Turkije in te dienen.

Het is aan EU-buitenlandchef Josep Borrell om dat rapport op te stellen en opties aan te dragen hoe nu verder om te gaan met het land. Er zouden volgens diplomaten extra sancties op tafel kunnen belanden, indien de Turkse president niet van koers wijzigt en de confrontatie blijft opzoeken.

EU-buitenlandchef Josep Borrell wordt gevraagd een rapport op te stellen over de stand van zaken in de politieke, economische en handelsbetrekkingen tussen de EU en Turkije, en opties aan te dragen hoe nu verder om te gaan met het land.