Aytug Atici, parlementslid uit Mersin van de voornaamste oppositiepartij de Republikeinse Volkspartij (CHP), laat zijn baard groeien uit protest tegen de noodtoestand die in Turkije werd uitgeroepen na de gefaalde poging tot staatsgreep van juli 2016. Atici had eerder aangekondigd dat hij zijn baard niet zou afscheren tot de noodtoestand werd opgeheven, en zijn baard heeft nu een lengte bereikt van 15 cm.

“Medeburgers steunen mijn protest. Ze zeggen, ‘Je lijkt op de kerstman’. Maar ik ben de kerstman niet, ik ben ‘noodtoestandman.’ Ik zal mijn baard niet scheren zolang de noodtoestand van kracht blijft”, zei hij.

De Turkse overheid kondigde de noodtoestand af op 21 juli 2016, slechts dagen na de gefaalde poging tot staatsgreep. Deze wordt aangenomen te zijn, georganiseerd door aanhangers van de in de V.S. verblijvende prediker Fethullah Gülen.

‘De democratie bloedt’

Eerst was de noodtoestand van kracht voor een beperkte periode van drie maanden, maar deze werd sindsdien drie keer verlengd. “Eerst zeiden ze dat de noodtoestand slechts een maand ging duren. Het duurt nu al 10 maanden. Ze zeggen: ‘Het zal voortduren tot de rust terugkeert (in Turkije)’. Maar de noodtoestand heeft de aders van de democratie van het land doorgesneden. De democratie bloedt”, zei de voorzitter van de adjunct-groep van de CHP, Özgur Özel, op een persconferentie.

Hurriyet