Dertien Turkse soldaten zijn afgelopen woensdag om het leven gekomen doordat de helikopter waar zij in zaten neerstortte. Een vooraanstaande generaal-majoor, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de strijd tegen de terreurorganisatie PKK, kwam om het leven bij die helikoptercrash in het plaatsje Senoba van de zuidoostelijke provincie Sirnak.

Generaal-majoor Aydogan Aydin was één van de 13 soldaten die het leven gelaten hebben toen de AS 532 Cougar-type helikopter naar verluidt verstrengeld geraakte in een hoogspanningsdraad, kort nadat de helikopter was opgestegen van de Senoba Brigade Command op de avond van 31 mei.

Bekend door strijd tegen PKK

Aydin was bekend door zijn rol in de strijd tegen de PKK in verschillende gebieden van Turkije; waaronder Cizre, Sur, Diyarbakir, Nusaybin en Mardin.

Hij werd eveneens geprezen voor zijn rol tijdens de gefaalde poging tot staatsgreep van 15 juli 2016, waarvan wordt aangenomen dat FETÖ (de Fethullahistische Terroristische Organisatie) achter de couppoging zat.

Aydin kwam het nieuws van de poging tot staatsgreep te weten toen hij in de zuidoostelijke provincie Hakkari was voor een missie en riep zijn eenheden in de Centraal-Anatolische provincie Kayseri op, om in hun kazernes te blijven. Hij belde eveneens de gouverneur van Kayseri, Süleyman Kamci op, om hem te laten weten dat hij tegen staatsgrepen was.

Aydin studeerde af van de Turkse Militaire Academie in 1987 en diende in cruciale posities doorheen zijn carrière.

Communicatie verbroken

Tijdens een anti-PKK missie in Noord-Irak in 1997 en 1998, werd de communicatie verloren met de eenheid onder het bevel van Aydin. Hij slaagde erin om een belegering van PKK strijders te doorbreken, hen te “neutraliseren” en terug te keren naar eigen land met zijn eenheid.

In 2012 werd hij gepromoveerd tot de rang van brigadier-generaal en werd hij de brigadecommandant van de Kayseri commando.

Generaal-majoor

Hij werd kort aangehouden na de verijdelde staatsgreep, omdat soldaten die de staatsgreep hadden veroorzaakt, zijn naam hadden opgenomen op een lijst van coupplegers.

Hij werd vrijgelaten op 20 juli 2016, keerde terug naar zijn missie en werd nogmaals gepromoveerd, dit keer tot generaal-majoor. Dit gebeurde tijdens de recente bijeenkomst van de Supreme Military Council (YAS), voordat hij naar Sirnak werd gestuurd.

Leiding anti-PKK missie

Aydin had de leiding van een anti-PKK missie op Kato Mountain die begon op 19 april.

Hurriyet