Een totaal van 20 bomen werd op 1 juni geplant op het symbolische Taksimplein in Istanboel door het stadsbestuur van de stad, meldde Dogan News Agency. Voordien werden er reeds 30 bomen geplant door het stadsbestuur als onderdeel van een project in verband met het verbeteren en revitaliseren van de groene ruimtes in en rond het Taksimplein. Een totaal van 50 bomen werd geplant, waaronder 10 gewone bomen, 18 eikenbomen, 17 lindenbomen en 5 olijfbomen.

De tuinaanlegwerken op het Taksimplein blijven aan de gang en er blijven nieuwe bomen bijkomen. Op 28 mei, zei de burgemeester van het Beyoglu district Misbah Demircan dat de bomen op het Taksimplein geplant zouden worden na de huidige wegenwerken, meldde het dagblad Habertürk.

Anders planten op plein

Demircan zei dat er bomen zouden geplant worden op het Taksimplein en de Istiklal Caddesi (Turks voor Onafhankelijkheidsstraat). Maar hij zei ook dat er infrastructurele verschillen zijn tussen het planten van bomen in parken en op pleinen.

“Er zijn fundamentele verschillen tussen het planten van bomen in parken en op pleinen. Dus er zijn verschillende soorten van plantwerken aan de gang. Er zullen bomen komen op de Istiklal Boulevard, en ze zullen zelfs mooier zijn dan voordien”, zei hij.

Gezi protesten

De werken vallen samen met de vierde verjaardag van de Gezi protesten. De Gezi protesten braken uit op 27 mei 2013, toen een kleine groep demonstranten weigerden het Gezi park in Taksim te verlaten om het kappen van bomen te verhinderen. Dit was nodig, omdat er een groot bouwproject gepland was door de overheid.

Volgend op de reactie van de overheid, brak er protest uit in het hele land op 31 mei 2013.

Hurriyet