Foto: Erdoğan Dulda loopt mee in Grote Atatürkloop in Ankara in 2017.

De oudste atleet die in Turkije geregistreerd stond is donderdag overleden. Hij deed voor de 70ste keer mee aan de Grote Atatürk Marathon in Ankara. Tijdens de 83ste editie afgelopen donderdag kreeg hij een hartaanval en overleed later. Dat meldt de Turkse Atletiekfederatie (TAF).

De 91-jarige Erdoğan Dulda zakte halverwege de wedstrijd in elkaar, vlakbij Anıtkabir, het mausoleum van Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van de Republiek. Hij werd naar een nabijgelegen ziekenhuis overgebracht.

De dokters hebben gedaan wat ze konden, maar toch is Dulda overleden. Verschillende media meldden dat Dulda overleed aan een hartfalen.

Het symbool van de Grote Atatürkloop

“Hij was het symbool van de Grote Atatürk Marathon. Ik heb voor de wedstrijd nog met hem gesproken. Ik heb er zelfs op aangedrongen dat hij deze keer met een auto zou meerijden. Maar hij wou niet opgeven, en dit is het spijtige resultaat. Ik bied mijn innige deelneming aan aan de familie,” aldus Fatih Çintimar, de voorzitter van TAF.

Dulda werd geboren in 1928. Sinds 1948 loopt hij elk jaar mee in de Grote Atatürkloop. Dulda deed ook mee aan verschillende andere wedstrijden en marathons; hij won een gouden medaille in de categorie 5K op het  Europees Atletiekkampioenschap voor veteranen. Voorts liep hij 36 keer mee in de jaarlijkse marathon van Istanbul.

De wedstrijd werd dit jaar gewonnen door Ramazan Baştuğ uit de Centraal-Turkse provincie Aksaray bij de mannen, met een tijd van 30 minuten en 35 seconden. Bij de vrouwen won Elif Karabulut Dağdelen uit Istanbul met 34 minuten 31 seconden.

links: Ramazan Baştuğ rechts: Elif Karabulut Dağdelen

Deze wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd sinds 1936. Ze is genoemd naar de stichter van de Turkse Republiek, Mustafa Kemal Atatürk.

De start ligt traditioneel in de wijk Dikmen Keklikpınarı in Ankara, als eerbetoon aan de Onafhankelijkheidsoorlog. Daar deed Atatürk zijn intrede in de stad in Centraal-Anatolië om de basis te leggen voor de onafhankelijkheidsstrijd.

Volgens de organisatoren waren er dit jaar 1487 deelnemers.

Sabah

S.V.R.