Devlet Bahçeli, voorzitter van de oppositiepartij MHP, heeft verklaard dat de Volksalliantie die werd gevormd met de regerende AK-Partij, meer dan 52 procent van de stemmen moet behalen in de komende lokale verkiezingen om verdere stappen te kunnen zetten in het democratiseringsproces.

“De Volksalliantie mag niet minder dan 52 procent stemmen halen,” vertelde Bahçeli aan journalisten in Ankara. Hij legde de strategie van zijn partij voor de lokale verkiezingen uit en antwoordde op vragen van vertegenwoordigers van verschillende media.

Volksalliantie tussen de MHP en de AKP

De Volksalliantie tussen de MHP en de AKP werd gevormd in de aanloop naar de parlements- en presidentsverkiezingen van 24 juni. De alliantie behaalde een meerderheid in het parlement, terwijl hun presidentskandidaat, de huidige president, de verkiezing ook won met 52,6 procent van de stemmen. Aangezien beide partijen de resultaten van de verkiezingen van 24 juni als succesvol beschouwen, proberen ze nu hun alliantie bij de lokale verkiezingen voort te zetten.

Bahçeli zei dat in de gemeenten Adana, Mersin en Manisa de MHP wel kandidaten zou voordragen. Voor de zuidelijke provincie Osmaniye, de thuisstad van de MHP-leider, zal de MHP geen kandidaten voordragen ondanks haar sterkere positie daar.

De lokale verkiezingen van 2014

Bij de lokale verkiezingen van 2014 won MHP-kandidaat Hüseyin Sözlü in Adana, een van de grootste steden in Zuid-Turkije, met 33,51 procent van de stemmen. In Mersin won MHP-kandidaat Burhanettin Kocamaz met 31,96 procent van de stemmen, terwijl Cengiz Ergün in de provincie Manisa 40,11 procent van de stemmen kreeg en burgemeester werd.

Kadir Kara

De kandidaat van de MHP in Osmaniye, Kadir Kara, ontving 47.34 percent van de stemmen in de lokale verkiezingen van 2014. De voorzitter van de MHP kondigde eerder aan dat zijn partij geen kandidaten zou voordragen in Ankara, Istanbul en İzmir en in plaats daarvan kandidaten van de AKP zou steunen.

Sabah

T.A.