Links: Ahmet Davutoğlu Rechts: Abdullah Gül

De voormalige President Abdullah Gül had in Ankara een bijeenkomst met de voormalige Turkse Premier en Minister van Buitenlandse zaken Ahmet Davutoğlu. De meeting vond plaats op 61 dagen voor de vervroegde verkiezingen van 24 juni en duurde ongeveer een uur.

De twee mannen bleven sinds het einde van hun ambtstermijnen nog in contact, maar de timing van de ontmoeting heeft aandacht naar zich toe getrokken zo kort voor de vervroegde verkiezingen.

Links: Karamollaoğlu Rechts: CHP-leider Kemal Kılıçdaroğlu

Karamollaoğlu, de leider van de Felicitypartij (SP), zou deze week ook een ontmoeting hebben met CHP-leider Kemal Kılıçdaroğlu en IYI-leidster Meral Akşener. Daarna ontmoet ook hij Gül, die van 2007 tot 2014 de President van Turkije was. Die ontmoeting zal plaatsvinden in Istanbul.

Strategiebesprekingen en polls bij SP

Op 21 april kwam Karamollaoğlu samen met de leiding van zijn partij in Ankara. Er werd gediscussieerd over de strategie van de partij tijdens de verkiezingscampagne. Naar verluidt zei Karamollaoğlu dat ze de namen moesten bepalen van de kandidaten die genomineerd zouden worden voor de parlementaire verkiezingen.

De SP heeft eveneens meer polls gehouden. Ze vroegen aan respondenten “welke partij met de SP een alliantie moet sluiten” en “welke alliantie hen het meeste aanspreekt”. Er werd ook gevraagd wat men dacht van de gesuggereerde namen voor de presidentiële verkiezingen, inclusief Gül.

Anderhalf jaar vervroegde verkiezingen

Op 20 april keurde het parlement een gezamenlijk voorstel goed van de heersende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) en de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP). Hiermee werden de verkiezingen vervroegd naar 24 juni 2018, anderhalf jaar voor de originele datum.

Gül en Erdoğan waren stichtende leden van de AKP in 2001. De AKP kwam aan de leiding vanaf 2002, toen het de verkiezingen won na slechts 14 maanden te bestaan.

Hurriyet