Een 16-jarige tiener die bekend werd door haar hit “Cevapsız çınlama” (zie video) – wat zoveel betekent als gemiste oproep – mag niet meer in nachtclubs optreden. Het verbod komt na publieke verontwaardiging over foto’s van de jonge Aleyna Tilki in een gaybar.

Een ministeriële onderzoekscommissie werd opgericht om de zaak te onderzoeken. De hit van de jonge zangeres is al langer het onderwerp van verhitte discussies in Turkije.

aleyna_tilki_1-triangle
Aleyna Tilki

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de zestienjarige Aleyna Tilki verboden om tot haar achttiende op te optreden in uitgaansgelegenheden waar alcohol wordt geschonken. Minister Mehmet Müezzinoğlu gaat ook onderzoek doen naar de uitgaansgelegenheden waar de populaire zangeres tot nu toe heeft opgetreden. De minister voegde hieraan toe dat het optreden in tegenstrijd is met de wet en vroeg aan aan de ouders “om zich verantwoordelijk te gedragen”.

mehmet-muezzinoglu-acikladi-kamuya-personel-alimlar-belirli-bir-sure-durduruldu-105949
Minister Mehmet Müezzinoğlu

Negatieve invloed

“Iedereen onder de leeftijd van 18 moet op afstand blijven van plekken die een negatieve invloed op ze kunnen hebben. Volgens de wet mogen kinderen ook niet werken tussen 8 en 18 uur”, aldus de minister.

Tilki won een nationale zangwedstrijd voordat ze de haar zangcarrière lanceerde. Abide Gülel Birsen, de advocaat van de ouders, zei dat de tiener vanaf nu alleen zal optreden in etablissementen die door de wet zijn goedgekeurd. De advocaat gaf toe dat het optreden in een nachtclub een vergissing was die te wijten was aan desinformatie.

aile-bakaninin-ismini-duyan-vatandas-hemen_x_8467053_74
De Turkse minister van gezin en sociale beleidsmaatregelen

De Turkse minister van gezin en sociale beleidsmaatregelen, Fatma Betül Sayan Kaya voegde hieraan toe dat de prioriteit hierbij bij de psychologische ontwikkeling van Tilki ligt: “Niemand mag vergeten dat Aleyna nog een kind is dat zich op geestelijk en fysiek vlak nog moet ontwikkelen”. Het ministerie heeft ook een commissie opgericht om de relevante instituties en agentschappen te informeren zodat een herhaling van deze zaak zich in de toekomst niet meer zou voortdoen.

Sabah en http://www.funx.nl/