Masal Café

Vrijdagochtend voerde de FBI een razzia uit in een café in Brooklyn dat gelinkt wordt aan Fetullah Gülen. Het café is een belangrijke ontmoetingsplaats voor leden van de Gülenbeweging. Op vrijdagochtend voerde meer dan een dozijn FBI-agenten een razzia uit in het café; tijdens het onderzoek namen de agenten verschillende computers in beslag. Volgens Salahattin Karakuş, de eigenaar van het café, werd er ook een huiszoeking bij hem thuis uitgevoerd.

Twee Amerikanen van Turkse afkomst – die door de gevoeligheid van het onderwerp anoniem willen blijven – zeiden dat Karakuş nauwe banden met de Gülenbeweging onderhoudt: “De cafébaas is altijd welkom in Pennsylvania (de woonplaats van Fettulah Gülen).

Dichtbij Luchthaven 

Gülenisten gebruiken de café als uitvalsbasis omdat het dichtbij de luchthaven JFK ligt. Karakuş werd al in 2014 vermeldt in een artikel van de Amerikaanse nieuwswebsite Buzzfeed. Het artikel onderzocht hoe de beweging invloed in de Verenigde Staten probeerde te kopen. Karakuş vertelde de onderzoekers dat hij een aanhanger was van de Gülenbeweging en dat hij vaak aanwezig was op banketten in het Turks Cultureel Centrum – een NGO die door Gülenisten is opgericht.

0x0-fbi-raids-turkish-owned-new-york-cafe-house-with-links-to-gulen-1477856420236-1

Breder onderzoek naar Gülenistische ondernemers

Enkele plaatselijke inwoners geloven dat de FBI Karakuş onderzocht omwille van recente geldtransfers. Ondanks dat de FBI geen informatie wil verstrekken over het onderzoek zijn er wel aanwijzingen dat het opsporingswerk deel uitmaakt van een groter onderzoek naar Gülenistische ondernemers in de Verenigde Staten. Een vooraanstaande Turkse ambtenaar zei dat de FBI verschillende onderzoeken heeft ingesteld over het witwassen van geld door ondernemers die banden onderhouden met de Gülenbeweging. Een Turkse diplomaat bevestigde dat de FBI gesprekken heeft gehad met enkele zakenmannen in Chicago over hun banden met de Fettulah Gülen.

Terroristische organisatie

Sinds de mislukte staatsgreep in juli verhoogde de Turkse staat haar druk op Gülen en zijn discipels in de Verenigde Staten. De Turkse autoriteiten geloven dat Gülen de leidersfiguur is achter de putsch. De beweging wordt er ook van beschuldigd dat ze al 30 jaar lang staatsagentschappen tracht te infiltreren. De Gülenbeweging wordt zowel door de Turkse staat, de Organisatie van de Islamitische Samenwerking (OIC) en de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten als een terroristische organisatie bestempeld.

Sabah