Mustafa Şentop, AK-Partij vice-voorzitter en voorzitter van de Grondwet Commissie

In een interview met Habertürk, sprak Mustafa Şentop, AK-Partij vice-voorzitter en voorzitter van de Grondwettelijke Commissie, over het voorstel van het presidentieel systeem van zijn partij en zei dat een Turkse president minder macht zou hebben dan een Amerikaanse president in hun stelling, de zogenaamde “Turkse model Presidentie”.

Şentop maakte ook bezwaar tegen de bewering dat het voorstel van de AK partij te veel macht zou geven aan de president. “In het huidige systeem, moet de regering toestemming vragen om een noodtoestand uit te roepen, om wettelijke decreten en verordeningen te geven. In ons voorstel, is de president alleen in staat om de wettelijke besluiten te uit te vaardigen. En zelfs deze macht is voorwaardelijk, omdat hij niet de macht zal hebben om een wettelijk besluit uit te vaardigen dat een bestaande tegenspreekt. Aan de andere kant, kan het Parlement het decreet van de president ongeldig maken. Ook kan de president geen decreten uitvaardigen met betrekking tot fundamentele rechten en vrijheden.

Verenigde Staten

In de VS, heeft de president dat recht. Obama heeft 276 decreten uitgesproken tot nu toe. Hij heeft zelfs een decreet uitgevaardigd, met betrekking tot bewapening, dat werd tegengewerkt door het Congres. We hebben in ons voorstel deze macht vernauwd en geven onze president minder macht dan de Amerikaanse president”, aldus Şentop.

Şentop voegde eraan toe dat hoewel het voorstel van de AK-partij geïnspireerd is door het Amerikaanse presidentieel systeem, het anders is in sommige punten, omdat het één parlement en unitaire voorzitterschap biedt in plaats van een federaal systeem. Zij stelt tevens rechtstreekse verkiezingen voor. “Naast deze verschillen, kan ik zeggen dat het 90 procent vergelijkbaar is met het Amerikaanse systeem”, concludeerde hij.

Sabah