Experts waarschuwen de VS voor de ware aard van PKK/YPG, een zogenaamde bondgenoot van het Pentagon tegen Daesh

 

Op maandag tweette Michael Doran, verbonden aan het Hudson Institute, dat de regering van Obama geen bondgenootschap sloot met de Koerden, maar wel met de terroristische organisatie PKK. Zijn tweet verscheen enkele uren nadat het Witte Huis verklaarde Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken.

In de tweet staat te lezen dat de regering van voormalig Amerikaans president Barrack Obama het conflict tussen Turkije en de PKK in Noord-Syrië gezaaid heeft. Onder Obama waren we geen bondgenoten van de Koerden, maar van de PKK, de gezworen vijand van onze bondgenoot, de Turkse republiek. Met deze houding hebben we het zaad van een conflict tussen Turkije en de PKK gezaaid, en Ankara in de richting van Rusland gedreven”, aldus de tweet van Doran. De tweet werd later opgepikt door president Trump.

Trump benadrukt de beslissing van zijn regering om troepen uit Syrië terug te halen, na een telefoongesprek met zijn Turkse ambtgenoot een dag eerder. “Jaren geleden was het de bedoeling dat onze troepen 30 dagen in Syrië zouden blijven. We bleven langer en geraakten meer en meer bij het conflict betrokken, zonder dat een einde in zicht was”, tweette hij in de vroege ochtend.

Hij liet ook weten dat de Koerden, of in het bijzonder de terreurgroep YPG, veel geld en materieel kregen om samen met de VS te strijden. Daarmee leverde hij kritiek op vorige regeringen. “Ze vechten al tientallen jaren tegen Turkije. Ik heb het conflict bijna 3 jaar kunnen tegen houden, maar nu is het tijd om ons terug te trekken uit deze belachelijke eindeloze oorlogen, waarvan vele eigenlijk stammenconflicten zijn, en om onze soldaten veilig thuis te laten komen.”

Doran was directeur van de Nationale Veiligheidsraad onder George W. Bush. Hij bekritiseerde ook senator Lindsey Graham die zijn bezorgdheid uitsprak over de beslissing om troepen uit Syrië terug te trekken. Volgens hem heeft Graham Turkije en Saoedi-Arabië nodig om de dreiging van Iran in het gebied tegen te gaan.

Luke Coffey, politiek analist bij de Amerikaanse denktank Heritage Foundation, heeft de VS ook gewaarschuwd voor de dreiging van de YPG. Hij voelt zich niet comfortabel bij het idee dat Amerikanen een marxistische organisatie, gelieerd aan terreur, bewapenen en trainen.

Hij tweette maandag: “Als het over Amerikaanse troepen in Syrië gaat is het alarmerend hoe weinig discussie er was over steun aan de YPG. Misschien ben ik ouderwets, maar ik voel me niet op mijn gemak bij het trainen en bewapenen van een marxistische organisatie die banden heeft met terrorisme. Ik ben er zeker van dat veel Amerikanen dit ongemak voelen, als ze het zouden weten.”

Hij vindt ook dat de Amerikanen moeten toejuichen dat Turkije stappen onderneemt om een echte bedreiging langs de lange grens met Syrië aan te pakken. “We moeten toejuichen dat Turkije stappen onderneemt om haar grenzen te beveiligen. Wij kunnen dat niet blijven doen. De Turken hebben reële problemen met hun veiligheid.” Daarmee informeerde hij de Amerikanen over de ware aard van de YPG. “Ook is de YPG een neomarxistische groep en de Syrische tak van de PKK, en de PKK is door de Amerikaanse regering erkend als terroristische organisatie. Dus bespaar mij de tranen.”

In de nasleep van de verklaring van het Witte Huis veroordeelde Kyle Orton, een Britse politiek analist, Nikki Haley, voormalig Amerikaans vertegenwoordiger bij de VN, omdat de VS de kant kozen van een vijand van een NAVO-lid.

Orton tweette: “Nikki Haley kan misschien uitleggen hoe zij zich voorstelt een internationale orde te leiden waarin terreurgroepen waarmee de VS zich allieerden, echt bondgenoten worden, en waarin staten die de VS indien nodig met kernwapens moeten verdedigen, onze vrienden niet zijn.”

 

Hij retweette ook een bericht van een Turkse professor waarin stond: “De koerden vereenzelvigen met de SDF (PKK) is het zelfde als het vereenzelvigen van ISIS met de Arabieren of Boko Haram met de Nigerianen.” “#PKK/#SDF zijn drugdealers die zelfmoordaanslagen plegen in voetbalstadia en alle Koerden die het niet met hen eens zijn vernietigen”, aldus Orton.

Bron: Anadolu Agency