Op zondag kondigde het Witte Huis aan dat het zijn troepen uit Noord-Syrië zal terugtrekken omdat Turkije binnen kort de langverwachte operatie zal lanceren om de terreurgroep YPG, de volksbeschermingseenheden, uit het gebied ten Oosten van de Eufraat te verdrijven.

 

De Turkse operatie werd vermeld in een statement van het Witte Huis. “Amerikaanse strijdkrachten zullen de operatie niet ondersteunen, en er ook niet bij betrokken zijn. De troepen, die eerder het kalifaat van ISIS versloegen, zullen zich ook niet in de directe omgeving bevinden. Turkije krijgt nu de verantwoordelijkheid voor alle gevangen ISIS-strijders in het gebied dat de voorbije twee jaar door de VS bevrijd werd”, aldus het statement. ISIS is een andere naam voor Daesh.

Ook leverden de VS kritiek op Frankrijk, Duitsland en andere Europese landen omdat ze hun burgers die zich aangesloten hebben bij DAESH niet terughalen uit Noord-Syrië. “het is niet de taak van de VS om hen mogelijk vele jaren vast te houden. Dit zou de Amerikaanse belastingbetaler te veel geld kosten.”

Volgens Ibrahim Kalin, woordvoerder van de Turkse president, is het de bedoeling om met de operatie het grensgebied ten Oosten van de Eufraat te ontdoen van terroristen en, in het kader van territoriale integriteit van Syrië, vluchtelingen te laten terugkeren naar hun land.

Het statement van het Witte Huis kwam enkele uren na een telefoongesprek tussen Recep Tayyip Erdogan en zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump. Volgens bronnen dichtbij de president werd er een ontmoeting tussen de twee gepland in november. Het directoraat communicatie liet weten dat de presidenten gesproken hebben over bilaterale kwesties en over de geplande veilige zone ten Oosten van de Eufraat.

Turkije heeft al langer problemen met terroristen uit Noord-Syrië en heeft beloofd een militaire operatie te lanceren om te voorkomen dat de Terroristen ten Oosten van de Eufraat een corridor oprichten.

Op 7 augustus gingen Turkse en Amerikaanse leiders ermee akkoord een veilige zone in Noord-Syrië te creëren en een corridor op te richten waarlangs ontheemde Syriërs veilig terug naar huis kunnen. Er komt ook een gezamenlijk commandocentrum. Volgens Turkse leiders doen de VS te weinig om te helpen bij de veilige zone, bedoeld om 2 tot 3 miljoen Syriërs, die hun land sinds 2011 ontvlucht zijn, een veilig onderkomen te geven.

Turkije is al langer voorstander voor een veilige zone in Syrië, vrij van terroristen. Het land wil de nadruk leggen op de vernietiging van de YPG, de Syrische tak van de PKK en een bondgenoot van de VS in de strijd tegen Daesh, en op het veilig laten terugkeren van de Syriërs die in Turkije onderdak vonden. In 2016 werden de operaties Eufraatschild en Olijftak gelanceerd. Daarmee werd het Noordwesten van Syrië bevrijd van YPG- en Daesh-terroristen. Daardoor kunnen Syriërs die de regio ontvlucht zijn, terug naar huis.

De PKK voert al 30 jaar een terreurcampagne in Turkije. Daarbij kwamen al meer dan 40.000 mensen om, ook vrouwen en kinderen. De YPG is de Syrische tak van deze organisatie.

Bron: Sabah