Witte Huis perssecretaris Jen Psaki beantwoordt vragen in de persvoorlichtingsruimte van het Witte Huis in Washington.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken heeft de regering-Biden ervan beschuldigd het Congres en het Amerikaanse volk niet de waarheid te vertellen, nu zij het uitvoerende nationale noodbevel in Syrië heeft verlengd.

Donderdag verlengden de VS hun noodtoestandbevel – uitgevaardigd in 2019 toen Turkije een militaire operatie in Noord-Syrië lanceerde – met nog een jaar.

In een brief die die dag werd uitgegeven door de regering Biden, die opvallend veel leek op de brief die twee jaar geleden werd uitgegeven door de regering Trump, stelde deze dat de militaire aanwezigheid en activiteiten van Turkije in Noord-Syrië een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid.

Mevlut Cavusoglu sloeg terug tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Venezolaanse ambtgenoot Felix Plasencia op zaterdag, en verklaarde dat “in plaats van Turkije de schuld te geven, de VS zijn eigen verkeerde beleid zou moeten laten varen, en eerlijker zou moeten zijn tegenover het Amerikaanse volk en zijn Congres.”

Çavuşoğlu merkte de gelijkenissen op van de brief met die van de regering Trump en noemde het een “copy-paste” poging.

Hij zei dat de reden voor de verlenging van het decreet “de samenwerking van de VS met de terroristische organisatie YPG is, die de VS zeer serieus neemt.”

Sinds 2015 steunt, ondersteunde en bewapende Washington terroristen in Syrië, zoals de (YPG) en (SDF).

Die steun wekt al lang de woede op van Ankara, dat die milities beschouwt als Syrische takken van de als terroristisch organisatie (PKK).

De VS blijven echter volhouden dat zij de milities steunen met het oog op de bestrijding van elementen van Daesh in Syrië, waar verspreide cellen van de terreurgroep blijven voortbestaan.

Cavusoglu ontkent deze beweringen echter en benadrukt dat “wij [Turkije] heel goed weten dat het doel van onze aanwezigheid hier niet is om tegen Daesh te vechten … we hebben tegen Daesh gevochten. In de NAVO en de wereld is ons leger het enige leger dat ertegen vecht.”

Bron: Sabah