Mensen maken foto's voor het theeglasgebouw, in Rize, Noord-Turkije

De inwoners van Rize krijgen er binnenkort een nieuw herkenningspunt bij en de bouwers zeggen dat het, zodra het klaar is, ’s werelds grootste gebouw in de vorm van een theeglas zal zijn.

Rize Commerce Exchange, die het 30 meter hoge gebouw in Turkije’s theehoofdstad aan het bouwen is, heeft een aanvraag ingediend bij het Guinness World Records om dit unieke, zeven verdiepingen tellende gebouw formeel op de lijst te krijgen.

Het gebouw, dat momenteel de “Theemarkt” wordt genoemd, zal dienen om het beroemdste exportproduct van deze provincie aan de Zwarte Zee te promoten.

Het glazen gebouw, dat uitkijkt over een theetuin, belichaamt het favoriete theeblik van het Turkse publiek: een “slank getailleerd” glas.

“Dit is een symbool van trots voor ons,” vertelde Mehmet Erdoğan, voorzitter van de beurs, aan Demirören News Agency (DHA).

Werklui leggen momenteel de laatste hand aan het gebouw, dat naar verwachting volgend jaar zal worden geopend. Gebouwd op een oppervlakte van 9.500 vierkante meter, zal de nieuwe bezienswaardigheid bezoekers toegang geven tot alles wat met thee en de lokale cultuur te maken heeft.

Op de marktplaats, die over verschillende verdiepingen is verdeeld, zullen bezoekers elke soort thee kunnen proeven die in Rize wordt geproduceerd.

Er komen ook winkels met lokaal koperwerk en textiel, restaurants met lokale gerechten en replica’s van de natuurlijke en historische wonderen van de provincie.

In het gebouw komt ook een museum over de geschiedenis van thee, een bioscoop waar documentaires over thee worden vertoond en een terras op de bovenste verdieping.

Erdoğan zei dat het gebouw zal bijdragen aan het toerisme van Rize.

“We zullen later dit jaar vertegenwoordigers van Guinness ontvangen. Zij zullen volgend voorjaar hun definitieve beslissing nemen,” zei hij.

“Dit is ons nieuwe symbool en zal Rize zeker beter promoten. Ik denk dat niemand zal vertrekken zonder hier een selfie te nemen,” zei hij.

Inderdaad, de lokale bevolking en bezoekers verdringen zich al op straat voor het torenhoge “glas” voor een fotomoment.

“Parijs heeft zijn Eiffeltoren en wij hebben nu het theeglas,” zei Salih Can Keskin, een van hen.

“Het lijkt erop dat deze thee te sterk is gezet,” zei Naciye Arıkan Horoz, een andere bewoner die het gebouw bewonderde, terwijl ze wees op het donker getinte glas op de bovenste verdiepingen.

“Maar toch, het is mooi,” voegde ze eraan toe.

Bron: Sabah