President Donald Trump´s nieuwe nationale veiligheidsadviseur, John Bolton, erkende op 14 maart de organische link tussen de YPG en PKK. Ondertussen gaven reeds verschillende Amerikaanse politici toe dat de link wel degelijk bestaat en geen uitvindsel is.

De uitspraak kwam er in een interview uitgezonden op FOX News op 14 maart betreffende het conflict in Syrië omtrent Afrin en de link met de YPG/PKK.

“Onze strategie maakt deel uit van een onjuiste en ongepaste strategie die reeds teruggaat tot de Obama administratie. Jammer genoeg zette Trump die strategie voort.” Bolton maakte voor zijn nieuwe rol als veiligheidsadviseur deel uit van de Verenigde Naties waar hij fungeerde als ambassadeur.

Link met Marxistische terreurgroep

“We ondersteunden de Koerden en we ondersteunden de regering in Irak met als doel het bestrijden van Daesh. Wat we echter maar niet wilden erkennen is dat deze specifieke Koerdische troepen geallieerd zijn met een Marxistische Koerdische groep in Turkije, een groep die Turkije reeds jarenlang probeert de bestrijden, een groep die verschillende grote naties reeds langer erkennen als een terroristische groepering: de PKK.”

Bolton geeft aan dat de bewapening van de YPG in hun strijd tegen Daesh bewijst hoe ingewikkeld de situatie wel niet geworden is. Bolton geeft ook toe dat de oorspronkelijke strategie (het bewapenen van de YPG) wellicht niet de meest doordachte strategie was.

PKK in Turkije

Het is niet de eerste keer dat Bolton de link tussen de twee terreurgroepen erkent. Op 28 juni 2017 schreef Bolton een opiniestuk voor de Wall Street Journal waarin de nieuwe veiligheidsadviseur aangaf dat “de Koerdische troepen van de YPG, vechtend tegen ISIS, gelinkt kunnen worden aan de Marxistische PKK in Turkije. De PKK en YPG vormen samen wel degelijk een bedreiging voor de territoriale integriteit van Turkije.”

De Verenigde Staten ondersteunen de YPG al met wapens sinds de Obama administratie. Volgens de Amerikanen vormt de YPG een “effectieve bondgenoot” tegenover Daesh.

De administratie van Trump zette dat beleid grotendeels voort. Ondanks het feit dat de Turkse regering er reeds langer op wijst dat de YPG wel degelijk beschouwd kan worden als een zijtak van de PKK. Een groep die onder andere door de V.S. zelf maar ook door de lidstaten van de Europese Unie en Turkije wordt erkend als een terroristische groepering.

Sabah