De oprichter van de omstreden Twitter-account Fuat Avni (@fuatavni_f) werd zondag ontdekt na lopende onderzoeken naar de structuur van de FETO Media. het onderzoek werd uitgevoerd door het kantoor van de Openbare Ministerie van Istanbul. Het account staat erom bekend om uitvoerige FETO-propaganda, intimidatie en manipulatie te gebruiken.

Uit onderzoek is gebleken dat de socialmedia-account voor het eerst werd geopend door “Muhammed Said Solak”, maar Solak veranderde later zijn naam in Said Sefa in 2012.
Het account werd “@fuatavni_f” in februari 2014 en Said Sefa was vastbesloten om de eerste persoon te zijn die een nieuwsartikel over het account moest schrijven.

Gemeenschappelijke account

Het openbaar ministerie gebruikte ook experts om de schrijfstijl van het account te verifiëren. Volgens de bevindingen, werd het wachtwoord gedeeld met topambtenaren van FETO om te worden gebruikt als een gemeenschappelijke socialmedia-account.

@FuatAvni is één van de stemmen van wat Erdogan de ‘parallelle structuur’ noemt. De beheerder van de account beweert iemand dichtbij de president te zijn. Fuatavni twitterde dag in dag uit informatie over de premier, diens gezin en entourage. Niet alleen over zijn ambt, maar ook over zijn privéleven.

Het Twitter-account verscheen voor het eerst in februari 2014, ongeveer 3 maanden na de breuk met de AKP en de Gülenbeweging van 17-25 december 2013. De breuk leidde tot rechtszaken door politieofficieren en leden van het rechtssysteem tegen de leden en familie van de AKP. De rechtszaken werden gevolgd door lekken naar de media van illegale en meestal gefabriceerde stukken. Uiteindelijk leidend tot het ontslag van 4 ministers.

Het account, met behulp van mensen op belangrijke overheidsposten, lekte vertrouwelijke besluiten van de overheid, samen met bedreigingen, beledigingen en kritiek op president Recep Tayyip Erdoğan en andere overheidsfunctionarissen. Het diende als een belangrijk instrument voor de Gülenisten in de manipulatie van de oppositiepartijen.

Sabah, Hurriyet