Voorzitter MHP

De voorzitters van de oppositiepartijen de Republikeinse Volkspartij (CHP) en de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP) hebben de Turkse regering opgeroepen om de politieke vleugel van de Fethullahistische Terreur Organisatie (FETÖ) te onthullen. Ze gaven eveneens kritiek op de vrijlating van “invloedrijke personen”, waarmee ze verwezen naar Faruk Kavurmaci, de schoonzoon van de burgemeester van Istanboel Kadir Topbas, die eerder gevangen genomen werd.

“Kijk, er zijn nagenoeg geen politici ervan beschuldigd om deel uit te maken van FETÖ”, zei MHP-leider Devlet Bahceli op een vergadering met partijleden in het parlement. “Er is geen reden om mensen aan te pakken en invloedrijke personen te beschermen in de strijd tegen FETÖ”, zei hij.

Vrijgelaten wegens gezondheidsproblemen

Hij benadrukte dat de overheid geen mensen mag beschermen wegens hun familiebanden. Kavurmaci werd gearresteerd als onderdeel van een operatie tegen de Turkse Confederatie van Zakenlui en Fabrikanten (TUSKON),  nauw verwant met FETÖ. Maar hij werd vrijgelaten door de 5e correctionele rechtbank in Istanboel wegens het feit dat de omstandigheden in de gevangenis een negatief effect hadden op zijn gezondheid. Kavurmaci werd gediagnosticeerd met epilepsie in 2005.

CHP omstreden over arresten

Over hetzelfde onderwerp, zei CHP-leider Kemal Kilicdaroglu tegen de politici van zijn partij in het parlement dat de afwezigheid van politici in het onderzoek naar de staatsgreep een “mirakel” was. “Ze hebben chocolatiers, handelslui, zakenlui, rechters, agenten, gouverneurs, openbare aanklagers en soldaten beschuldigd van het lidmaatschap van FETÖ. Ze hebben iedereen gevonden maar geen enkele politicus. Wat een mirakel”, zei hij.

“Jij bent de politieke vleugel van Gulen”, zei Kilicdaroglu, en hij voegde eraan toe dat de AKP al vele jaren Gülenisten huisvest.

Hurriyet