De V.S. zond ongeveer 100 nieuwe vrachtwagens met militair materiaal naar de Volksbeschermingseenheden (YPG) in Syrië op 15 en 20 mei, dat meldt het Turkse agentschap Anadolu Agency.

De vrachtwagens werden gezien in de stad al-Hasakah, gelegen in het noordoosten van Syrië, voordat ze naar het platteland ten noorden van Raqqa gingen.

Brandstof, gepantserde voertuigen en munitie

De geleverde vrachtwagens kwamen de regio binnen onder controle van YPG aan de Simelka-Peshkhabour grensovergang tussen Syrië en de Koerdische regionale Overheid (KRG).

De voertuigen vervoerden naar verluidt brandstof, militair gepantserde voertuigen, en zware munitie.

Herovering Raqqa

De zet van de V.S. kwam er nadat president Donald Trump op 9 mei het bewapenen van de YPG in Syrië goedkeurde in het vooruitzicht van een geplande aanval ten einde de stad Raqqa opnieuw in de handen te nemen van IS. Maar dit veroorzaakt onrust in Ankara.

De Turkse overheid beschouwt de YPG als een zijvleugel van de verbannen terreurorganisatie (PKK) en dringt reeds lange tijd aan dat Washington deze steun aan de groepering zou stoppen. De Turkse overheid beweert dat de wapens die geleverd worden aan de PYD, uiteindelijk in de handen raken van de terreurorganisatie PKK.

Hurriyet