Archeologen hebben tijdens opgravingen een oude nederzetting ontdekt die bestaat uit “luxe” huizen. Ze deden deze ontdekking in Yassıtepe, verbonden aan Yeşilova Höyük in het Bornova-district van de westelijke provincie Izmir.

Hoofd van de opgravingcommissie, dr. Zafer Derin, vertelde het persbureau Anadolu dat de bestudering van kaarten uit 1923 had geleid tot de bevinding dat er waarschijnlijk een oude nederzetting in de regio was. In 2010 werd de opgraving van Yeşilova Höyük, de eerst bekende prehistorische nederzetting in regio Izmir, uitgebreid naar de grond van Yassıtepe.

“We hebben tien nederzettingen ontdekt die bovenop elkaar zijn gebouwd. De bovenste nederzetting stamt uit de Trojaanse periode. We kunnen bijna zeggen dat we een kleine Trojaanse stad aan het opgraven zijn”, aldus Derin.

Derin voegde daaraan toe dat de lange, dunne metalen en bronzen bijlen en stenen gereedschap, evenals aardewerk dat ontdekt werd ter plaatse in lijn zijn met voorwerpen die geassocieerd worden aan Troje.

Derin benadrukte dat de huizen niet afzonderlijk werden gebouwd maar deel uitmaakten van een globale infrastructuur waarbij ieder huis een oppervlakte van 75 -80 vierkante meter had.

5000 jaar geleden

“Het luxueuze leven begon hier 5000 jaar geleden. Het aardewerk dat ze produceerden is van zeer hoge kwaliteit”, legde Derin uit en voegde eraan toe: “De mensen die hier woonden, sloegen hun graan en dranken onder de grond op. Ze maakten gebruik van alle mogelijkheden om het leven gemakkelijk en comfortabel te maken”.

De opgravingen onthulden ook lege ruimtes rond de huizen, die dienden als een soort patio voor de bewoners om er samen te zitten, te praten en tijd door te brengen.

Sabah