Het Turkse ministerie van Economie heeft gezegd dat de beslissing van Irak om de invoer van tomaten te verbieden “seizoensgebonden en routinematig” is en dat het geen negatieve gevolgen heeft voor de tomatenuitvoer van Turkije naar het land.

Irak heeft aangekondigd dat het vanaf 21 mei de invoer van tomaten uit Turkije verbiedt om zijn eigen producenten te beschermen. In een verklaring op 22 mei ’s avonds zei het Turkse ministerie dat Irak elk jaar in mei ook andere landen een soortgelijk verbod oplegt met betrekking tot de invoer van tomaten.

Tomatenuitvoer

“Deze routine- en seizoensgebonden maatregel creëert op jaarbasis geen beperking voor onze tomatenuitvoer naar Irak”, is te lezen in de verklaring. Het genoemde verbod neemt elk jaar een einde zodra het lokale tomatenseizoen eindigt, wordt eraan toegevoegd.

Het aandeel van de Irakese markt in Turkijes tomatenexport steeg van circa 6 procent met een volume van 11 miljoen dollar in 2015 naar 18 procent met een volume van 32,4 miljoen dollar in 2016, aldus het ministerie.

Hurriyet