Kemal Kılıçdaroğlu, de leider van de oppositiepartij Republikeinse Volkspartij, heeft de Turkse regering bekritiseerd om de aanpak van de strijd om ‘terreur te beëindigen’. Hij roept op de vijftiende dag van zijn rechtvaardigheidsmars naar Istanbul op tot een gezamenlijke strijd voor een terreurvrije staat.

“Mijn vraag aan de regering is: hoe wilt u het terrorisme stoppen? Zij [de regering] hebben alles bereikt wat ze wilden, maar toch is de terreur niet beëindigd”, zei Kılıçdaroğlu op 29 juni op een camping in het district Gümüşova in de Zwarte Zee-provincie Düzce, waar betogers de nacht doorbrachten voordat ze de vijftiende dag van de mars begonnen.

Gemeenschappelijk doel

“Een terreurvrij Turkije is een gemeenschappelijk doel van ons allen. Vanuit welke kant het terrorisme ook komt, bijvoorbeeld van FETÖ [de Gulenistische Terreurorganisatie], van de PKK [de verboden Koerdische Arbeiderspartij] of van DHKP-C [het verboden Revolutionair Volksbevrijdingsleger], we moeten er ons allemaal op een respectabele manier tegen verzetten, zonder enig compromis”, voegde hij eraan toe.

Protest tegen Rabiagebaar

“We moeten samen vechten tegen het terrorisme”, stelde hij. “Ik ben dankbaar voor mijn broeders en zusters in Düzce die tegen ons protesteerden door het Rabiagebaar te maken. Ze zijn dan wel tegenstanders van mijn politieke opvattingen, maar degenen die mij niet mogen hebben het recht om te streven naar rechtvaardigheid of het recht op vrijheid van gedachte, evenals dat ik rechtvaardigheid wil”, zei hij.

LEES OOK: Turken woedend om Rabia-standbeeld in Turkse stad

De stoet trekt op de vijftiende dag door de westelijke provincie Sakarya.

Hurriyet