Een houten moskee in de noordelijke Turkse provincie Samsun is na 800 jaar nog steeds in gebruik, verbazingwekkender, het bouwwerk is overeind gebleven zonder behulp van één enkele nagel.

De officieel genaamde Göğceli moskee is beter gekend als de “nagelloze moskee” omwille van zijn opmerkelijke bouwtechniek.

De gebedsplaats bevindt zich dichtbij de stad Çarşamba, ongeveer 40 kilometer van de havenstad Samsun. Een analyse van de houten balken toont aan dat ze terug dateren tot 1206, minder dan 100 jaar nadat de Seltsjoekse Turken de Byzantijnen versloegen in de slag bij Manzikert en zich begonnen te vestigen in Anatolië.

De bouwkundigen gebruikten eiken met een diameter van meer dan 1 meter om deze te bewerken tot planken en kolommen. Zonder nagels slaagt het gebouw erin zeer goed staande te blijven door de in elkaar grijpende vormen waar de houten onderdelen samenkomen.

Een flexibele fundering beschermt het gebouw tegen aardbevingen, waardoor de structuur eerder zou mee schudden dan instorten. Indien de moskee het dan toch zou begeven bij een aardbeving, dan zou het bouwwerk naar verluidt, door hoek van de kolommen, richting mekka vallen.

Naast de structurele kenmerken heeft de moskee ook indrukwekkend kleurrijke Seltsjoekse en Ottomaanse motieven die op de muren zijn geschilderd.

De imam van de moskee Ahmet Özköse zegt dat veel buitenlandse en lokale bezoekers de unieke moskee komen bezichtigen. Evenals teams van buitenlandse wetenschappers die de aardbevingsweerstand van het gebouw komen bestuderen.

Özköse voegt eraan toe dat de moskee ,die ongeveer plaats biedt aan 300 personen,  meer dan 10 jaar geleden is gerestaureerd en dat ze hopen dat verdere restauraties snel zullen plaatsvinden zodat dit buitengewoon bouwwerk door de komende eeuwen heen rechtop kan blijven staan.

Sabah