In Turkije wordt een hevig debat gevoerd over het vermeende gebruik van de oude stad van Efeze in de Egeïsche provincie Izmir voor trouw- en besnijdenisceremonies en andere evenementen. Het ministerie van Cultuur en Toerisme benadrukt dat er op die plaats enkel culturele en toeristische ceremonies zijn toegestaan.

Minister van Cultuur Nabi Avcı heeft op 28 juni berichten tegengesproken die verklaarden dat er bruiloften en besnijdenisceremonies in de oude stad van Efeze werden gehouden. Hij zegt echter dat er behalve deze ceremonies wel andere culturele en toeristische evenementen plaatsvonden in Efeze.

“Er zijn op deze plaats geen bruiloften of verlovingen gevierd. Er kunnen echter af en toe concerten zijn waar openbare instellingen en toeristische bedrijven – in het bijzonder die met cruisebezoekers – worden uitgenodigd. Die zijn in overeenstemming met onze regelgeving en onder toezicht van de autoriteiten”, vertelde Avcı aan verslaggevers na een evenement in het Topkapipaleis in Istanbul.

Evenementen

Opgemerkt werd dat culturele en toeristische evenementen tussen zeven en elf uur ’s avonds in de oude stad zijn toegestaan, terwijl die dan al gesloten is voor bezoekers.

Belangrijkste toeristische bestemmingen

Efeze is een van de belangrijkste toeristische bestemmingen van het land en een uitstekend voorbeeld van een Romeinse havenstad. Efeze bestaat uit opeenvolgende hellenistische en Romeinse nederzettingen. Opgravingen onthulden grote monumenten uit de Romeinse periode, waaronder de Bibliotheek van Celsus en het Grote Theater, evenals de overblijfselen van de Tempel van Artemis, een van de ‘Zeven wereldwonderen van de antieke wereld’.

Kritiek sociale media

Ook op sociale media werd er hevig gereageerd. Schrijver Dücane Cündioğlu reageerde via Twitter: ‘Dit is onbegrijpelijk. Er worden etentjes georganiseerd in de klassieke stad Efeze. Is er dan niemand met gezond verstand, die dit in vraag durft stellen? Zeer spijtig!’

 

Hurriyet