Zowel de Turkse regering als de oppositiepartijen willen achter de werking van de bloederige couppoging komen. Zowel de regering als de oppositiepartijen beschuldigen het geheimzinnige netwerk van prediker Fethullah Gulen ervan de couppoging georganiseerd te hebben.

President Tayyip Erdogan en de AKP-regering van premier Binali Yildirim zien Gulen en zijn netwerk, alsook de PKK en haar terreur, als een existentiële dreiging.

De regering heeft een formeel verzoek ingediend aan de V.S. om Gulen, die in een landgoed in Pennsylvania woont, uit te leveren zodat hij berecht kan worden in Turkije als de leider van de Gulenistische Terreurorganisatie (FETO). De methoden van de regering om Gulen en zijn netwerk te bestrijden echter, heeft voor kritiek gezorgd bij politieke partijen en buitenlandse regeringen.

De kritiek kan gegroepeerd worden als volgt:

• Een commissie werd opgesteld in het parlement bestaande uit de vier partijen om de mechanismen van de bloederige couppoging te onderzoeken. Aytun Ciray, een commissielid van de CHP, zei dat 2 parlementsleden aangesteld door de AKP in het verleden Gulen ophemelden en degenen die waarschuwden voor Gulen en zijn volgelingen, aanvielen. Ciray zei dat dit een grote vraagteken plaatste achter de oprechtheid van de AKP in het parlementair onderzoek.

• De media krimpen met de sluiting van bedrijven door de regering. Ze worden beschuldigd van het verspreiden van terreurpropaganda. Samen met Gulenmedia moesten ook pro-Koerdische, pro PKK, linkse en pro-alevitische tv- en radiozenders  de deuren sluiten. Zo’n 125 journalisten, schrijvers en redacteurs zitten nu in de gevangenis. De Turkse Vereniging van Journalisten (TGC), kondigden op 4 oktober af dat bijna een derde van de werknemers in de sector zonder werk kwamen te zitten in 2016. De diversiteit van nieuws wordt met de dag kleiner door de vermindering van mediadiversiteit.

• De AKP is erop gebrand om haar leden uit de Gulenvervolgingen te houden, tenminste haar hogere leden. President Erdogan heeft zich tenslotte verontschuldigd voor zijn fout want uiteindelijk konden Gulen en zijn volgelingen hun posities verstevigen onder het bestuur van de AKP.

• De internationale diplomatie van de regering inzake Gulen en zijn volgelingen zijn tot nu toe niet om naar huis te schrijven. De grootste reden daarvoor is dat het diplomaten van het ministerie van Buitenlandse Zaken waren, die de Gulenscholen promootten in verschillende landen. Diezelfde diplomaten die naar de bevelen van de regering handelen, proberen nu andere regeringen te overtuigen om de scholen te sluiten en FETO uit te roepen tot een terreurorganisatie. Tot nu toe werkte alleen Azerbeidzjan mee.

Hurriyet