Professor Aziz Sancar, de winnaar van de Nobelprijs voor Chemie zei dat hij “alles, inclusief al zijn wetenschappelijke successen” zou weggeven voor vrede in Turkije.

“Ik zou alles wat ik heb, inclusief mijn wetenschappelijke successen en mijn Nobelprijs weggeven voor vrede in Turkije. Als er een manier was waarop ik voor vrede kon zorgen, zou ik dat doen. Ik zou er zo mijn Nobelprijs voor weggeven”, zei Sancar in een speech op een teleconferentie in Istanbul.

“Ik ben bereid mijn Nobelprijs terug te geven zolang er maar vrede is in mijn land. Het is iets waar ik altijd mee zit en mij droevig maakt. Het doet me pijn dat terreur in Turkije nog steeds niet gedaan is”, zei hij. Sancar was uitgenodigd om te spreken op een festival door journalist, schrijver en programmamaker Nebil Ozgenturk, die onlangs een nieuwe documentaire over de Nobelprijswinnaar had gemaakt.

 

Liefde voor vaderland

De Nobellaureaat zei dat liefde voor zijn vaderland hem zo ver heeft gebracht en hij voegde eraan toe dat alle ouders hun kinderen zouden moeten leren van hun land te houden.

“Ik zou hier niet staan als ik niet van mijn land hield. Werk hard. Leer kinderen hard te werken en van hun land te houden. Kinderen zouden aangeleerd moeten worden dat als iemand een meerwaarde is voor zijn land, hij een meerwaarde is voor de hele wereld”, zei Sancar nog.

Hurriyet