Turkse Nobelprijswinnaar woont Teknofest in Istanbul bij

De Turkse Nobelprijswinnaar voor scheikunde Aziz Sancar heeft op 24 september het technologische topevenement Teknofest bijgewoond, en zei dat het “hem echt trots heeft gemaakt”.

“Ik ben hier gekomen om wetenschap en technologie in Turkije en de Turkse wereld te promoten. Wat ik hier heb gezien, heeft me echt trots gemaakt en me bemoedigd”, zei hij in zijn toespraak in Istanbul.

Toekomstige Nobelprijswinnaars, zei Sancar, kunnen uit Teknofest voortkomen, en hij raadde iedereen aan zich in te zetten voor de mensheid. “Doe aan wetenschap, doe aan technologie”, moedigde de wetenschapper aan.

Hij riep de jeugd op om “hard te werken, vastberaden te blijven, zelfs als dingen niet goed gaan, en te werken met de mentaliteit van ‘of ik verover het of het verovert mij’ zoals Mehmet de Veroveraar (Ottomaanse sultan) zei.”

“Vergeet de liefde voor je land niet. Zonder die liefde kan niets worden gedaan”, zei hij.

Sancar kreeg de Nobelprijs voor de Scheikunde 2015, samen met Tomas Lindahl en Paul Modrich voor hun mechanistische studies van DNA-reparatie.

Het zesdaagse Teknofest op de Ataturk luchthaven van Istanbul, dat dinsdag begon, werd zondag afgerond. Het is een jaarlijkse tentoonstelling over de commercialisering van octrooien, uitvindingen en nieuwe producten.

Vorig jaar werd het evenement virtueel georganiseerd in de zuidoostelijke provincie Gaziantep als gevolg van coronavirusbeperkingen.

Anadolu Agency is sinds 2018 de wereldwijde communicatiepartner van het evenement.

Bron: Hürriyet