In een verfijnde restaurant met een Michelin-ster is het niet ongewoon om te zien waar een ober aan een klant vraagt: “Hoe wilt u uw water?”, terwijl hij een waterkaart overhandigt. Water sommeliers, een kleine groep van professionals die denken dat water niet enkel water is, suggereren het beste water voor klanten in restaurants.

Alican Akdemir, 28, is een van de weinige mensen die werd opgeleid als water sommelier en kan water onderscheiden op basis van de smaak en mineralen. Hij heeft verschillende soorten water gecategoriseerd van elke regio in Turkije. Hij zegt dat het water een breed scala aan smaken en texturen moet voldoen sinds deze de smaak in het water bepalen. Hij rondde zijn opleiding af aan de Academie Doemens in München zo’n 2 jaar geleden en kan nu met gemak zeggen welk water het beste is voor te koken en thee of koffie te maken. “De smaak van water heeft rechtstreeks invloed op de smaak van een maaltijd.”

Meer water sommeliers

Akdemir begon zijn brood te verdienen door water te proeven. Hij zei dat meer en meer koffiemakers nu beroep doen op de diensten van water sommeliers om de kwaliteit van het water te bepalen. “Als je weet dat 95% van thee en koffie water is, is het niet verwonderlijk dat producenten beter water willen. Prominente koffiemakers kiezen water met verschillende niveaus van hardheid en temperaturen.”

Alhoewel mensen het verschil in smaken van verschillende waters niet kunnen proeven, zegt Akdemir dat hij wel de nuances en suggesties van de chef kan verstaan. “Ik onderscheid ze op basis van gradaties van sterk, zoet, hartig of bitter. Ik werk met chefs en over het algemeen eet ik liever niet vooraleer ik het het water heb geproefd.” Het aantal smaken per water is beperkt in Turkije, aldus Akdemir. “Ik geloof dat de hoofdreden hiervoor waarschijnlijk de logistieke kosten zijn, waardoor waterbedrijven liever kiezen voor bronnen dichtbij.”

Ideaal om gewicht te verliezen

Tussen de smaken zegt Akdemir dat diegene met een rijke minerale inhoud niet aan te raden is voor mensen op dieet. “Water met een laag gehalte aan mineralen of neutraal water is ideaal als je probeert om gewicht te verliezen. “Water met een laag gehalte aan mineralen is beter voor baby’s en voor mensen met hartproblemen wordt water met een hoog calciumgehalte aanbevolen.
“Voor een betere spijsvertering, stel ik voor om water te drinken met een hoge sulfaat of natriumbicarbonaat gehalte. Water in glazen flessen hebben ook de voorkeur”, merkte hij op.

Sabah