Dha foto

Volgens een Turkse website die het aantal gevallen van feminicide – of vrouwenmoord – onderzoekt, werden er in Turkije in de laatste vijf jaar 1.134 vrouwen vermoord. Deze statistieken werden vrijgegeven door de Turkse website “kadincinayetleri.org”, in het kader van de internationale dag voor de uitbanning van het geweld tegen vrouwen.

Aan de hand van mediaberichten telde de website het aantal gevallen van feminicide tussen 2010 en 2015. Volgens de statistieken werd de helft van deze vrouwen vermoord door hun huidige of ex-partner. In totaal werden 141 vrouwen vermoord ondanks dat ze bescherming hadden aangevraagd bij de autoriteiten.

Op geweld staat geen leeftijd

Volgens de orde der advocaten bij de balie van Izmir zijn er de laatste 11 maanden 238 gevallen van vrouwenmoord bekend: “Sinds het begin van 2016 zijn er in Turkije 238 vrouwen vermoord; op dit geweld kunnen we geen leeftijd plakken en we spreken hier over vrouwen van verschillende leeftijdscategorieën, uit alle provincies en van verschillende culturele achtergronden. Misschien is dit aantal zelfs toegenomen terwijl we dit gesprek voeren,” aldus Nuriye Kadan, advocate en lid van de balie van Izmir.

Nuriye Kadan
Nuriye Kadan

Schendingen van de mensenrechten

Kadan voegde hieraan toe dat geweld tegen vrouwen zich op verschillende manieren kan manifesteren en men hier spreekt over gevallen van bedreiging, dwang, gedwongen huwelijken, het ontnemen van vrijheid, gedwongen zwangerschappen, en alle acties die een vorm van afhankelijkheid creëren. “De ergste en vreselijkste van deze misdrijven zijn de vormen van geweld waarbij iemand zijn leven wordt ontnomen”, aldus de advocate. Volgens Kadan zijn alle vormen van geweld tegen vrouwen ook schendingen van de mensenrechten.

één op de drie vrouwen is slachtoffer van fysiek geweld

In veel gevallen is het echter moeilijk om een totale omvang te vatten van het probleem: “Het is onmogelijk om een zicht te krijgen over de totaliteit van de vrouwen die in de loop van hun leven aan geweld worden blootgesteld.  Volgens wetenschappelijk onderzoek kunnen we wel vaststellen dat één op de drie vrouwen het slachtoffer is van fysiek geweld.” Volgens Kadan is er ook een correlatie tussen de toename van geweld in onze samenleving en de toename in geweld tegen vrouwen. “Het lijkt net of geweld tegen vrouwen ooit legaal zal worden”, aldus Kadan.

Hürriyet