Selin Sayek Böke

De Turkse oppositiepartij CHP pleit ervoor dat het Westen rekening moet houden met het feit dat het land, ondanks de retoriek van president Recep Tayyip Erdoğan, een westers georiënteerd land blijft.

De opmerking werd gemaakt in navolging van de belofte van Erdogan om een referendum te houden over het kandidaat-lidmaatschap van Turkije. De woordvoerster van de partij Selin Sayek Böke pleit ervoor dat Turkije onlosmakelijk deel uitmaakt van Europa: “Europa moet begrijpen dat Turkije groter is  dan de mening van één persoon. Turkije is veel meer dan Erdogan: Turkije is een land dat volledig geïntegreerd is met het Westen en op sommige gebieden zelf beter ontwikkeld is dan sommige westerse landen. We hopen dus dat de Europese Unie deze feiten in beschouwing neemt als zij haar beslissing neemt,” aldus Böke.

Bevriezing

De woordvoerster waarschuwde ook voor de gevolgen die de huidige bevriezing van de toelatingsgesprekken met de Europese Unie kunnen hebben: “Wat gaan we doen in het geval dat een handelsembargo wordt opgesteld? Wat gaat er gebeuren als de tolunie wordt opgeheven en er geen vrij verkeer van goederen is? Hoe zullen we dan onze arbeiders beschermen? Zijn we hier überhaupt op voorbereid? We hopen dat de AKP hier rekening mee houdt en al deze zaken in beschouwing heeft genomen.”

Mogelijk lidmaatschap

Böke benadrukte ook dat een mogelijk lidmaatschap van de Shanghai-samenwerkingsorganisatie (SSO) –  een alternatief dat door Erdogan werd voorgesteld –  een rem zal vormen op de groei van de Turkse economie:  “Onze economie is geïntegreerd met de Europese markt. In totaal importeren we 48 procent van onze goederen uit de Europese Unie en meer dan de helft van onze goederen worden naar de Unie geëxporteerd.  Als we onze rug naar Europa keren en ons richten naar één groep landen waar onze export maar 21 procent bedraagt (SSO), zal onze export hieronder lijden.”

Hürriyet