Het onderzoeksschip “Fugro Schout” heeft op 28 juli landmetingen uitgevoerd op de Bosporus van Istanbul. Dit onderzoek kadert in het ‘Istanbul Groot Tunnel’ project, dat de bedoeling heeft de stad met haar twee oevers te verbinden. De gigantische tunnel zal twee autosnelwegen en een eigen spoornet krijgen, telkens op een verschillende verdieping.  

De Furgo Scout zal nog een lange poos in Istanbul blijven om alle analyses uit te voeren. De boringen die ze hierbij te pas gaan, zullen het pad van de tunnel bepalen.

Snelheidsmetro

Een deel van de 6,5 kilometer lange tunnel zal aan de ene kant verbonden zijn met het ‘hoge snelheidsmetro netwerk’ van de İncirli wijk (Europese kant) om uiteindelijk uit te monden in de Söğütlüçeşme wijk (Aziatische kant). Het bovenste gedeelte zal de twee landwegen tussen Hasdal (Europese kant) en Çamlık (Aziatische kant) met elkaar verbinden.

Foto: de İncirli wijk (Europese kant) & de Söğütlüçeşme wijk (Aziatische kant) (Via: Google Maps)

De tunnel zal samen met negen andere metrolijnen geïntegreerd worden. Bovendien worden er ook verschillende afritten voorzien vanuit de ‘TEM Autoweg’, de ‘E-5 Autoweg’ en de ‘Noordelijke Marmara Autoweg’ naar de tunnel, volgens de verklaringen van ambtenaren.

6.5 miljoen 

Er wordt geschat dat er elke dag 6,5 miljoen mensen gebruik zullen maken van de tunnel. Naar verwachtingen zal de gigantische tunnel over 5 jaar volledig klaar zijn. Passagiers zullen Söğütlüçeşme vanuit İncirli kunnen bereiken in 40 minuten. De reistijd tussen Hasdal en Çamlık zal verkort worden tot 14 minuten.

De tunnel zal de grootste ter wereld zijn, qua omvang en capaciteit. Het project werd in 2015 opgestart door de voormalige premier Ahmet Davutoğlu.

Hurriyet