De VS heeft erop aangedrongen dat Turkije zo snel mogelijk de 17 opgesloten Cumhuriyet journalisten vrijlaat. Ze spreken van een ongerechtvaardigde inhechtenisneming. 

“We blijven benadrukken dat het van groot belang is dat Turkije de vrijheid van meningsuiting, het recht op een eerlijk proces, rechterlijke onafhankelijkheid, en andere fundamentele rechten en vrijheden respecteert. Ze dienen ook alle journalisten die onterecht zijn opgesloten vrij te laten,” zei Heather Nauert, woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, donderdag op een persconferentie.

Banden met terreurgroeperingen

Nauert’s opmerkingen kwamen nadat een journalist haar een vraag stelde in verband met de 17 journalisten van de krant Cumhuriyet, die ervan worden beschuldigd banden te hebben met terreurgroeperingen, en hun lopende rechtszaken. Twaalf van de zeventien journalisten zitten al vast sinds november 2016. Men verwacht een uitspraak van de rechtbank op 28 juli.

 “De VS blijft zeer bezorgd over de grootschalige arrestaties en de – in voorlopige hechtenis neming – van individuen die kritiek uiten op de Turkse regering. ” zei Nauert.

Hurriyet