De Turkse krant Cumhuriyet was een van de eersten die in het verleden sprak over de gevaren van het Gülenistisch netwerk. Jammer genoeg werden we nooit serieus genomen, zei Cumhuriyet columnist Hikmet Çetinkaya tijdens zijn verweer op dag vier van het Cumhuriyet-proces. 

Cetinkaya zei in zijn getuigenis, dat hij in de afgelopen 51 jaar als journalist, zijn belangrijkste werken gingen over het gevaar van de in VS gebaseerde prediker Fethullah Gülen en zijn netwerk. Maar hij zei dat deze verslagen na publicatie gewoonweg werden genegeerd.

“Turkije wist niets over Fethullah Gülen”

“Ongeveer 170 rechtszaken werden tegen mij aangespannen. Voor de meesten werd ik vrijgesproken, voor anderen moest ik een geldboete betalen. Turkije wist niets over Fethullah Gülen toen ik verslagen uitbracht over de aanwezigheid van zijn organisatie in het onderwijs, het rechtsapparaat en in de politiemacht.

De ontmaskering van de ‘imam’

Niemand wist wat er gaande was toen we in de VS schreven over het netwerk onder de naam ‘Altın Nesil’ (gouden generatie). Ik heb deze “imam”, die een salaris ontving van de overheid, ontmaskerd.

Onschuldige organisatie

Alle politieke instanties zeiden constant dat de organisatie onschuldig was en dat ik ze oneerlijk behandelde. Ze hebben me zelfs aangeklaagd omwille van de rapporten die ik schreef over ‘Hocaefendi’ (Gülen),” zei Çetinkaya.

Hurriyet