De veroordeelde co-voorzitter van de politieke partij HDP, Selahattin Demirtaş, heeft de PKK veroordeeld voor de moord op een Turkse leerkracht.

In een verklaring die hij vanuit de gevangenis deed overkomen, verklaarde Demirtaş dat er geen enkele rechtvaardiging bestond voor de moord op de 23 jarige leerkracht, Necmettin Yılmaz. “Ik veroordeel en vervloek de slachting van de leerkracht Necmettin zonder twijfel. Er kan geen enkele legitieme of morele reden zijn die schuilt achter zulk barbarisme,” verklaarde Demirtaş op 22 juli.

Yilmaz, was een leerkracht die in de dorpen van de zuidoostelijke provincie van Şanlıurfa tewerkgesteld was. Hij werd ontvoerd door PKK-terroristen op 16 juni. Zijn lichaam werd teruggevonden in erbarmelijke toestand op 12 juli. Zijn moord lokte veel kwade reacties uit onder de Turken.

“Ik wens veel sterkte en geduld toe aan diegenen die van hem hielden. Ik wil hierbij zeggen dat wij het stilzwijgen niet meer zullen dulden bij zulke moorden,” verklaarde Demirtaş, die op 4 november 2016 werd gearresteerd.

Banden met terreurgroepering PKK

De voormalige co-voorzitter van de HDP werd, samen met negen andere hooggeplaatste HDP leden, veroordeeld omdat hij banden had met de terreurgroep PKK. De minister van Binnenlandse Zaken, Süleyman Soylu betuigde zijn medeleven aan de familie van Yilmaz.

“Het was een onmenselijke daad van barbarij om onze zoon te vermoorden. Wij weten hoe wij deze terroristen een antwoord moeten bieden. Wees gerust, ze zullen deze ook ontvangen,” verklaarde Soylu.

Hurriyet