Een onderzoek zal worden geopend tegen Ali Ağaoglu, de miljardair die aan het hoofd zetelt van de Ağaoglu Group bouwonderneming. De aanleiding hiervan zijn de seksistische uitspraken die hij had gemaakt tijdens de opnames van een documentaire over Turkije van de BBC.

In een aflevering, waar de Britse TV presentator Simon Reeve door Turkije reist, bezocht hij Ağaoğlu in één van zijn huizen te Istanbul. Bij de rondleiding vroeg de presentator of de designer handtassen die er lagen van hem waren.

Hij antwoordde: “Nee, deze zijn niet van mij. Maar zij die hem gebruiken [zijn vriendinnen] zijn mijn bezit”.

Deze uitspraak werd kort hierop veroordeeld door NGO’s die opkomen voor vrouwenrechten en door CHP-parlementslid Tur Yıldız Biçer. CHP-parlementslid besloot ook om een klacht neer te leggen bij de openbare aanklager voor “beledigend” taalgebruik.

“Als vrouwelijk parlementslid, ben ik verrast dat er mensen zijn die blijven stilzitten tegen zulke onbeschoftheid. Hoe kan Ali Ağaoğlu naar deze vrouwen verwijzen als ‘bezit’? Ik schaam mij voor de vertegenwoordigende rol die Ağaoğlu op zich nam. Hij heeft een open voorbeeld gegeven van hoe mensheid en moraal niet te koop zijn”, verklaarde Biçer.

One-night stands

Ze verwees ook naar vorige controversiële uitspraken ten aanzien van vrouwen door Ağaoğlu in 2016. “Ağaoglu zei in het verleden dat hij niet hield van ‘one-night stands’, anders zouden er in Istanbul geen vrouwen meer over zijn. Hij heeft ook het aanzien van Turkije beschadigd door zich grof uit te laten over de Koningin van Koeweit”, verklaarde CHP-parlementslid Tur Yıldız Biçer.

Hurriyet