Saadet Özkan, een 39-jarige leerkracht lager onderwijs die geholpen heeft om de directeur van de school , die beschuldigd was van kindermisbruik, te laten arresteren voor een tweede keer, ontving op woensdag de International Women of Courage award van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Mevrouw Özkan, die tegenwoordig als activiste werkt, reisde naar Washington om de award in ontvangst te nemen die uitgereikt werd door First Lady Melania Trump en de Under Secretary of State voor politieke zaken Thomas A. Shannon.

Seksueel misbruik

Özkan nam het voortouw in de inspanningen voor de arrestatie van Adil Ş., een voormalige directeur van de school waar ze werkte, op beschuldiging van het seksueel misbruiken van zes meisjes met een leeftijd van zes tot elf.

De beklaagde was vrijgelaten in afwachting van zijn proces in 2015 en werd verwacht te worden vrijgelaten in opeenvolgende hoorzittingen voor Saadet Özkan de hulp inriep van activisten om de aandacht te vestigen op de zaak.

Dorpsschool İzmir

Özkan had geschreven naar een kantoor van de Eerste Minister dat openbare klachten behandelt en mobiliseerde NGO’s voor de zaak.

Adil Ş. runde decennialang een dorpsschool in het district Menderes in de westerse stad İzmir, en staat terecht voor het seksueel misbruiken van minderjarigen in 2014, toen hij beschuldigd werd van het dwingen van zes meisjes tussen de zes en elf jaar om pornografische films met hem te kijken voordat hij hun seksueel misbruikte.

Aanklagers hadden gevraagd dat hij levenslang zou krijgen maar de rechters beslisten dat hij vrijgelaten moest worden als gevolg van een langdurige voorhechtenis.

Strengere straf

Sinds Özkan eigenhandig haar campagne lanceerde, zijn het ministerie van Familiale en Sociale Zaken en activisten voor vrouwenrechten betrokken bij de zaak, en ze eisen dat een strengere straf gegeven wordt aan de beklaagde.

Uiteindelijk, heeft een rechtbank de vernieuwde arrestatie van Adil Ş. bevolen, hij ontkende de beschuldigingen. Een eindoordeel wordt verwacht te vallen in de aankomende hoorzitting die gepland staat voor mei.

Heldhaftige inspanningen

“(Özkan) koos er opzettelijk voor om te werken in een dorpsschool (nadat ze een diploma voor leerkracht ontving), omdat ze erin geloofde dat ze een verschil kon maken op die manier. Nadat ze een decennialang patroon van seksueel misbruik ontdekte op de school, drong ze aan op een misdaadonderzoek van haar directeur, volhardend ten opzichte van de druk om de zaak te laten vallen. Toen een serieus verkeersongeval haar verschillende maanden bedlegerig maakte, organiseerde ze de steun van de Orde van Advocaten van İzmir en de Turkse Confederatie van Vrouwenverenigingen om haar te helpen om de zaak voort te zetten”, stond er in een korte biografie van Özkan op de website van Buitenlandse Zaken, waarin de details van haar heldhaftige inspanningen staan.

Sabah