Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan moet “De Europese Unie beslissen of ze verder wilt gaan met, of zonder Turkije”. Door de aanhoudende patstelling tussen Ankara en Brussel zouden de onderhandelingen een eindpunt hebben bereikt.

Tijdens de opening van het Turkse parlementaire jaar zei Erdogan: “als de Europese Unie zich baseert op een objectieve beoordeling en Turkije als volwaardig lid wilt toelaten zijn we hier klaar voor; maar de unie heeft het grondig mis als ze geen intentie heeft om ons toe te laten en het proces blijft uitstellen door middel van onredelijke eisen. Ze moet weten dat dit spel op zijn einde is gekomen.”

Sluwe tactieken

Erdogan voegde hieraan toe dat de bal in het kamp van de Unie ligt: “Als de Unie verder wilt gaan met Turkije moet ze deze keuze zelf maken. Ze moeten stoppen met de verantwoordelijkheid op onze schouders te leggen door middel van hun sluwe tactieken”

Visumvrij reizen

Turkije en de E.U. kwamen eerder dit jaar tot een afspraak waarbij de Turken toezegden de stroom van vluchtelingen tegen te houden die naar Europa willen oversteken. In ruil daarvoor zouden Turken makkelijker naar EU-landen kunnen reizen, zonder visum. De nieuwe visa regeling moest normaal van start gaan in juni, later werd dit door de Europese Unie uitgesteld tot de maand oktober.

Bijkomende eisen

“De maand oktober zal doorslaggevend zijn voor onze relatie met de E.U., zoals jullie weten moet de belofte van de E.U. deze maand van start gaan. Dit proberen ze te compromitteren door ons andere voorwaarden op te leggen”, aldus Erdogan. Brussel wilt dat Turkije eerst haar antiterreurwetten aanpast. Over de bijkomende eisen had Erdogan het volgende te zeggen: “Laat me duidelijk zijn: Deze houding is een manifestatie dat de Europese Unie zich niet aan de afspraak met Turkije wilt houden. Laat ik nog duidelijker zijn: Laat de Europese Unie hier zelf over beslissen!”.

Turkije is al 53 jaar vragende partij

De president beweert dat “in termen van democratische en economische criteria kan men verschillende landen van de Europese Unie niet vergelijken met Turkije”. Toch heeft de Unie deze staten als volwaardige leden geaccepteerd terwijl Turkije al 53 jaar vragende partij is voor een toetreding tot de Europese Unie.

Onze burger verdienen deze rechten

“We moeten niet rond de pot draaien of trachten ons punt te bewijzen door middel van diplomatische retoriek. We verwachten openheid, transparantie en een oprechte erkenning van de Europese Unie en haar lidstaten. We willen dat de Europeanen stoppen met ons als zondebok te gebruiken”. Finaal voegde Erdogan hier aan toe: “We hebben geen problemen – noch hebben we ooit een probleem gehad – met de criteria van de Europese Unie: democratische waarden, het respecteren van de rechten van de mens en het naleven van de rechtstaat. We omarmen deze criteria omdat onze burgers deze rechten verdienen, niet omdat het van ons verwacht wordt”.

Hurriyet