Eind volgend jaar openen twee Turkse privéziekenhuizen de deuren in Brussel. Zij voegen zich bij het groeiende aantal commerciële ziekenhuizen in ons land. ‘Ze willen zich onderscheiden van de lokale ziekenhuizen door innovatie en de best mogelijke service’, zegt de woordvoerder van Acibadem.

Het eerste Turkse ziekenhuis dat naar Brussel komt, behoort tot het ziekenhuisconcern Acibadem, een van oorsprong Turkse groep die onlangs werd overgenomen door Maleisische investeerders. Volgens de Nederlandse woordvoerder Jacco Vroegopheeft Acibadem ook grote expansieplannen in Nederland. Het tweede nieuwe ziekenhuis is een oogkliniek en maakt deel uit van de ziekenhuisgroep Dünyagöz, in het Engels ‘World Eye’.

Expanise in buitenland

De Turkse ziekenhuismarkt is verzadigd, stelt Vroegop, en daarom zijn beide groepen bezig met een sterke expansie in het buitenland. ‘Acibadem runt ondertussen al 45 commerciële ziekenhuizen, vooral in Turkije, maar sinds kort ook in Maleisië en Zuid-Korea. En straks openen er vestigingen in Amsterdam, Rotterdam en Maastricht. Volgend jaar komen daar ook Londen, Berlijn en Brussel bij. World Eye exploiteert 23 oogklinieken in Turkije, Azerbeidzjan, Georgië en Duitsland (Frankfurt en Keulen). Eind volgend jaar volgt Brussel. Het gaat voorlopig om dagklinieken, maar volgens Vroegop wil Acibadem over drie jaar volledige ziekenhuizen (inclusief overnachtingen, spoeddiensten, et cetera) exploiteren.

‘Heel wat Turken laten zich tijdens hun vakantie behandelen in Turkse ziekenhuizen. Dat hoeft straks niet langer.’

De Turkse privéziekenhuizen richten zich zowel op Belgen van Turkse afkomst als op Belgische en buitenlandse patiënten. ‘Heel wat (oudere) Turken laten zich tijdens hun jaarlijkse vakantie behandelen in Turkse ziekenhuizen. Door vestigingen te openen in Europa, hoeft dat niet langer’, zegt Vroegop. ‘Brussel is bovendien erg interessant voor de Turkse investeerders vanwege de vele internationale werknemers. Zowel Acibadem als World Eye mikt op de top van de markt. Ze willen zich onderscheiden van de lokale ziekenhuizen door innovatie en de best mogelijke service.’ En dus is iedereen die het zich kan permitteren welkom.

Volgens de Acibadem-woordvoerder zullen in de vestigingen in Brussel zowel Turkse als Belgische artsen werken. ‘Er zijn al gesprekken geweest met de Belgische overheid, maar ze stond niet echt te springen voor onze komst. We gaan ook onderhandelen met Belgische verzekeringsmaatschappijen voor de terugbetaling van enkele ingrepen, zoals cataractoperaties.’

Knack

Lees verder: http://www.knack.be/nieuws/belgie/turkse-priveziekenhuizen-komen-naar-brussel/article-normal-760685.html