De Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag zei dinsdag op een persconferentie dat hij inlichtingen had ontvangen dat leden van terreurgroep FETO een geschikt land zoeken om hun leider, Fethullah Gulen, te verschuilen.

Voor de parlementaire groepsvergadering van de AKP zei Bozdag dat Turkije een arrestatieverzoek verstuurde naar Washington uit bezorgdheid dat Gulen naar een ander land zal vluchten. De V.S. verklaarden zo snel mogelijk antwoord te geven inzake het verzoek. “We hebben nog geen antwoord gekregen. De Amerikaanse autoriteiten hebben geen nieuwe informatie gevraagd”, voegde Bozdag eraan toe.

“We hebben Washington zeer duidelijke bewijzen opgestuurd waarin de betrokkenheid van Gulen als het meesterbrein achter de couppoging wordt bevestigd”, zei Bozdag. Op 28 juli wees minister Bozdag naar Mexico, Canada, Egypte, Australië en Zuid-Afrika als mogelijke bestemmingen die Gulen overweegt om zich te verschuilen.

“De V.S.  bagatelliseerden de couppoging”

Ondertussen zei Philip Gordon, voormalig seniorfunctionaris van het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken en coördinator van het Midden-Oosten voor het Witte Huis, dat de V.S. de couppoging bagatelliseerden. Gordon zei op 26 september tijdens een Politieforum van het Washington Instituut dat Turkije zich verraden voelde door Amerika door het gebrek van steun tegen de Gulenistische couppoging. Hij erkende degelijk het gevaar van terreurgroep FETO en zei dat haar leden geïnfiltreerd waren in de staatsinstellingen.

Sabah