“Turkije is klaar om samen te werken met de centrale regering van Irak in het Bashika-kamp als de regering zich concentreert op het behouden van haar territoriale integriteit en het bestrijden van terreurgroepen zoals IS”, zei vicepremier Kurtulmus op woensdag.

“Niemand heeft het recht te protesteren tegen de aanwezigheid van Turkije in Irak nu het land zo versplinterd is”, voegde Kurtulmus eraan toe. Hij zei ook dat de Turkse strijdkrachten geen invasieve macht zijn en dat hun aanwezigheid geweten zijn door de centrale regering en de Koerdische Regionale regering in het noorden van het land.

Zo’n 150 Turkse soldaten en 25 tanks zijn gestationeerd in het Bashika-kamp, op ongeveer 30 km van de door IS bezette stad Mosoel. Het Turks leger leidt daar peshmerga-eenheden en lokale Turkmeense strijders op tegen terroristen.

Terreurgroep IS bestormde en veroverde met slechts 1500 strijders de op een na grootste stad van Irak dat beschermd werd door 30.000 regeringstroepen waardoor de staatsorde ten noorden van Bagdad volledig ineenstortte en een grote gêne veroorzaakte.

Akoord Ankara – Bagdad – Washington

Hoewel een akkoord bereikt was tussen Ankara, Bagdad en Washington begin januari, deelde het Iraaks parlement woensdag mee in een geschreven statement dat het de aanwezigheid van Turkse militairen in Bashika niet accepteerde en de daar gestationeerde Turkse troepen als een invasieve macht beschouwde. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelden de beslissing van het Iraaks parlement om het Bashika-kamp op te doeken.

Sabah