De Turkse en Russische president geven elkaar een hand tijdens de G20-top in het Japanse Osaka

Ankara koopt mogelijk SU-35-gevechtsvliegtuigen van Moskou, gesprekken in vergevorderd stadium

Een rapport van defensie maakte eerder deze week bekend dat onderhandelingen tussen Ankara en Moskou over de mogelijke aankoop door Turkije van Russische SU-35-gevechtsvliegtuigen, in een vergevorderd stadium zijn. Het rapport citeert Turkse regeringsfunctionarissen die de gesprekken voeren. “De gesprekken verlopen goed. Een deal lijkt niet meer ver af”, aldus een topambtenaar verantwoordelijk voor aanbestedingen.

https://www.trtworld.com/turkey/turkey-russia-close-to-reaching-su-35-purchase-deal-30845

Nadat president Recep Tayyip Erdogan twee maanden geleden een bezoek bracht aan het Internationale Luchtvaart en Ruimtesalon (maks) nabij Moskou, doken al verschillende rapporten op waarin wordt gesuggereerd dat Turkije en Rusland onderhandelen over de bestelling van 36 ‘SU-35-toestellen’.

In december 2017 sloten Turkije en Rusland al een deal ter waarde van 2,5 miljard dollar over het Russische S-400 antiraketsysteem. Daar heeft Turkije ondertussen al 2 batterijen van ontvangen, maar het systeem heeft de relaties tussen Turkije en de VS wel verzuurd. Zo sloten de VS Turkije, een NAVO-bondgenoot, uit van het F-35-programma omdat S-400 niet compatibel zou zijn met de systemen van de NAVO en omdat f-35 daardoor kwetsbaar zou worden voor Russische spionage.

Turkije gaf wel aan S-400 niet te willen integreren in de systemen van de NAVO en geen schade te willen toebrengen aan de alliantie. Daarom weigert het land ook om zich terug te trekken uit het F-35-programma.

Rusland en Turkije praten op dit moment over de levering van meer batterijen van het S-400 systeem aan Ankara, aldus het hoofd van Rosoboronexport, de Russische dienst verantwoordelijk voor de verkoop van defensiesystemen. Dat maakte het persagentschap Interfax woensdag bekend. De levering van de S-400-batterijen begon in juli, en werd afgerond in september. President Recep Tayyip Erdogan liet weten dat het systeem in april 2020 volledig operationeel zal zijn. Deze deal zal Moskou volgens de functionarissen kunnen aanzetten om akkoord te gaan met een schappelijkere prijs voor Ankara bij de aankoop van de SU-35-toestellen.

Bron: Sabah