Levent is een wijk en een van de belangrijkste zakelijke districten van Istanbul, Turkije, gelegen aan de Europese kant van de stad. Het maakt deel uit van de gemeenten Beşiktaş en Şişli en ligt ten noorden van de Gouden Hoorn, aan de westelijke oever van de Bosporus.

Istanboel test nieuwe grotere metrobussen

Na veel klachten door pendelaars dat voertuigen in het systeem voor snel vervoer in Istanboel tijdens de spits overvol zitten, test de stad nu nieuwe metrobussen met een grotere capaciteit. Als de tests succesvol zijn, zullen de nieuwe voertuigen, met dubbel zoveel plaats, de oude gaan vervangen.

“De voertuigen die we nu testen hebben 280 plaatsen: 30 zitplaatsen en 250 staanplaatsen. Ze hebben ook een aparte cabine voor de bestuurder”, aldus Arif Duran, hoofd van het directoraat voor metrobussen van Istanboel. Tijdens de spits overstroomt het metrobusnetwerk van de stad, een van de populairste vervoermiddelen, met pendelaars. De stad heeft wel geprobeerd meer metrobussen in te leggen, zowel met een hogere frequentie als  gedurende een langere periode van de dag, maar hiermee geraakte de problemen niet opgelost.

De route voor snel vervoer loopt van de uiterst Westelijke halte Beylikdüzü in het Europese deel naar de halte Sögütlüçesme in het Aziatische deel, en voornamelijk in het begin van de lijn is de drukte het meest merkbaar. Volgens de pendelaars is het probleem recent nog verergerd, vooral voor passagiers die uit Beylikdüzü komen.

Daar, en in naburige districten, wonen duizenden mensen die werken in de financiële centra in Mecidiyeköy en Levent. Dat levert vaak verbale discussie en soms rellen op in de metrobussen, omdat mensen proberen om zelfs maar een klein plekje te vinden om te staan, wat volgens hen vaak erg moeilijk is.

Eerder deze maand kwam de nieuwe burgemeester Ekrem Imamoglu onder vuur te liggen omdat de stad een aantal betaalterminals voor de metrobussen liet verplaatsen naar een voetgangersbrug. Daardoor moeten voetgangers die de brug wilden nemen betalen voor een metrobus die ze niet willen.

Bron: Sabah