Turks instituut leert Hongaren boogschieten

Hongarije staat al eeuwenlang bekend als de thuisbasis van zeer bedreven boogschutters. Sommige historische bronnen beweren dat ze het boogschieten van de Turken hebben geleerd.

Vandaag de dag is er Turkse instelling actief in Hongarije die de Hongaren opnieuw leert hoe ze een pijl moeten afvuren.

Het Yunus Emre-Instituut en de Turkse Boogschuttersfonds in Boedapest organiseren boogschietlessen voor de lokale bevolking en Turken die in het land wonen. De lessen zijn onderdeel van het “Kemankeş Project” van het instituut waarbij traditioneel Turks boogschieten wordt aangeleerd in het buitenland.

De lessen worden gegeven door twee Hongaarse instructeurs die een speciale opleiding hebben genoten in Istanbul. Liefhebbers uit alle lagen van de maatschappij zijn welkom.

Yakup Gül, hoofd van het Yunus Emre-Instituut in Boedapest, zei in een interview met Anadolu Agency dat zijn instelling zich inzet om mensen meer vertrouwd te maken met Turkije.

Het instituut dat ongeveer zes jaar geleden werd opgericht, biedt verschillende cursussen aan gaande van Turkse taallessen tot schildertechnieken zoals marmeren.

Gül zei dat boogschieten erg populair is in Hongarije en dat de belangstelling voor zijn boogschietlessen zeer groot is.

Angel Viktoria, een van de instructeurs, zei dat de Hongaren tien jaar geleden zeer weinig wisten over de Turkse cultuur. Dankzij Turkse instellingen zoals het Yunus Emre-Instituut en het Turkse Samenwerkings- en Coördinatiebureau (TİKA), werd deze kloof aanzienlijk verkleind.

“Het verschil tussen Turks en Hongaars boogschieten is zeer klein aangezien ze hetzelfde type bogen en pijlen gebruiken.  De Turken trekken gewoon op een andere manier aan de boogpees,” haalde Viktoria aan.

De 64-jarige cursist, Peter Badit, zegt dat boogschieten zijn nieuwe hobby is geworden. Hij schreef zich meteen in toen hij vernam dat het Yunus Emre-Instituut een speciale cursus organiseerde.

Sabah

O.A.